Sute de copii si-au început prima zi de scoalã în Parcul Central Carol Schreter de la Petrosani. Aici au aflat cã prima zi e una cu emotii, cu urãri de bine si cu multe flori.

Toate scolile si liceele din Petrosani au fost prezente la start si celor care au venit pentru prima datã, ori chiar si celor care nu mai sunt boboci, autoritãtile locale le-au urat un an scolar cât mai bun. Acesta este cel de al doilea an consecutiv, când deschiderea oficialã se face în acelasi loc pentru toti elevii. „Poate cã cei mai emotionati sunt cei mici, bobocii, care astãzi pãsesc pentru prima datã într-o clasã. Sunt emotii si pentru cei mari, care revin la scoalã. E important pentru ei cã suntem azi o mare familie, familie în care cel mai important lucru sunt copiii. Avem mare încredere în ei si avem datoria sã îi încurajãm, pentru ca ei sã-si îndeplineascã visele copilãriei. E momentul în care noi, adultii ne simtim din nou copii, alãturi de copiii nostri, cu emotii la început de an scolar. Astãzi, toti copiii vor gãsi în bancã un ghiozdan nou si vreau ca noul an scolar sã fie unul mai bun”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Pentru elevii din Petrosani, la festivitatea de deschidere a participat si reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean, Iuliu Deldegan, cel care le-a urat copiilor un an plin de rezultate notabile. „Începutul anului scolar ne reorienteazã spre tot ce e frumos si nobil. Prima zi de scoalã e un sentiment atât de greu de prins în cuvinte, datoritã încãrcãturii sale afective, pentru toti cei care formeazã scoala. Este un pas pe un drum spre viatã, pe care îl facem în aceastã zi cu totii”, a spus în deschiderea noul an scolar profesorul Iuliu Deldegan, inspector ISJ Hunedoara.

Reprezentantul în Consiliul local al profesorilor, Lucia Muntean a fost cea care a trimis mesajul cãtre copiii din Petrosani. Fie cã s-a adresat pãrintilor, copiilor sau bunicilor, Lucia Muntean le-a vorbit tuturor cât de important e sã ai parte de o educatie în aceste zile. „Dintre toate evenimentele pe care le trãim de-a lungul timpului, începutul anului scolar e singura zi în care toti membrii unei comunitãti simt si gândesc la fel. Numitorul comun e copilul. Dacã esti azi copil, pãrinte sau bunic, aceastã zi te face sã simti emotia unui nou început si sã speri cã va fi de bun augur”, a spus profesorul Lucia Muntean, consilier local.

Si Parlamentul tãrii a fost reprezentat le festivitatea de deschidere a noul an scolar de la Petrosani. Monica Iacob Ridzi este cea care le-a vorbit, cu emotie, celor care au venit în prima zi la scoalã. „Când am venit spre parc aveam emotii. Vãzându-i pe copii, emotiile mele au crescut si mai mult. Mi-am amintit de prima zi de scoalã, cum în urmã cu 28 de ani fãceam si eu primii pasi în clasã. Eram în uniformã si stãteam în bancã si asteptam sã înceapã pentru prima datã,prima orã din viata mea. Am fost asteptati cu abecedar si o floare si cum pe peretii clasei scria: Cine are carte, are parte! Eu cred cã de sute ani, generatii întregi au crescut având parte de aceastã strãveche vorbã româneascã”, le-a spus  Monica Iacob Ridzi, deputat în Parlamentul României.

Toti elevii din Petrosani, care învatã în clasele I – VIII au primit câte un  ghiozdan, echipat cu caiete, penar, si alte rechizite necesare.

Diana Mitrache