“Era sã murim intoxicati cu fum! Uitati ce avem aici pe hol! Un nebun era sã ne omoare, asearã. Suntem vecini cu el si dacã îi explodau buteliile, azi nu mai eram aici”, a spus una dintre femeile care, luni dimineatã, se chinuia sã îndepãrteze de pe holul blocului resturile unui puternic incendiu, provocat de unul dintre vecinii care locuieste la etajul II.
Omul a pus în pericol toti locatarii blocului 287 de pe Strada Republicii din Petrila, putin înainte de miezul noptii, duminicã spre luni.
Vorbim despre un bãrbat de 57 de ani, care a aprins o butelie în apartamentul în care locuia, iar focul si fumul gros degajat de la hainele pe care le-a pus pe flacãrã, a generat panicã.
Nu mai putin de 13 oameni au fost evacuati de urgentã, 3 dintre ei fiind copii mici, iar incidentul putea sã provoace un adevãrat dezastru. Asta, pentru cã omul avea mai multe butelii depozitate în apartament. Focul a încins enorm palierul si toate panourile de curent s-au topit, alimentarea cu energie electricã fiind întreruptã si chiar si tevile de apã au puscat. Oamenii vorbesc despre acest om care a provocat dezastrul ca fiind unul cu grave probleme psihice, pe care acum îl vãd un real pericol în blocul lor.
„Este nebun. A mai dat drumul la o butelie si gazul a iesit în baie. Ne-a evacuat din cauza gazului, dar asta a fost acum un an. Duminicã noaptea, pe la 10,30, a dat foc la o butelie, pe care a scos-o lângã firele de curent, sã omoare oamenii. Ardea, era foc, flãcãri si usile  oamenilor au ars, care sunt vecini cu el. Acolo, la etajul II, pe palier, conductele de apã s-au spart de la cãldurã si cele de gaz erau în  pericol. Nu ne-am plâns de el, cã pânã acum nu a fãcut atât rãu, dar acum s-a pus pe noi. El a mai stat la Zam, nu stiu ce e cu el acum”, a spus o vecinã care locuieste la parterul aceluiasi bloc.

Pompierii au intervenit imediat si 4 ambulante s-au deplasat la locul incendiului.  Acestia au constatat cã bucãtãria apartamentului era cuprinsã de flãcãri, iar omul avea arsuri pe mâini si era intoxicat cu fim. A fost transportat imediat al spital, iar locatarii au fost îngrijiti la fata locului, dupã ce unii dintre ei au suferit atacuri de panicã.
Bãrbatul este cunoscut ca fiind cu probleme psihice si lumea îl stie cã pe unul care plimbã mereu butelii de aragaz, iar autoritãtile locale s-au decis sã îi facã actele pentru a fi internat într-un centru de specialitate.
„Momentan, individul este internat pe ATI la Spitalul din Petrosani, cu arsuri pe mâini si pe fatã si asteptãm sã vedem ce spun medicii. Duminicã seara, am discutat si cu comandantul politiei sã îl ducem la Zam sã îl internãm, pentru cã el nu mai poate sta cu oamenii în bloc. Se stia cã este un  individ cu probleme psihice, dar nu a reactionat niciodatã asa. El este un individ care are o anumitã plãcere fatã de butelii, pentru cã zilnic se plimbã cu ele pe stradã, dar nu a fãcut asa ceva  niciodatã”, a precizat  Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila.
Potrivit sefului Politiei Petrila, comisar Ovidiu Zaharie, a fost întocmit un dosar de cercetare penalã pentru distrugere si urmeazã ca în functie de rezultat sã se decidã ce mãsuri se impun. Cert este cã victima a  cooperat cu politistii si  nu se contureazã ipoteza unei actiuni intentionate de incendiere.  Echipele de la interventie au venit sã restabileascã  alimentarea cu energie  electricã si cei de la Ape lucreazã la remedierea  spãrturii cauzatã de cãldura puternicã. Oamenii, însã,  nu mai vor sã audã cã acest om va ajunge sã locuiascã cu ei si sperã sã fie internat într-un centru de specialitate.
Diana Mitrache