Autoritãtile locale din Lupeni au planuri mari în ceea ce priveste dezvoltarea turismului în statiunea montanã Straja. Ultimii ani au arãtat cã din ce în ce mai multi turisti aleg Straja ca destinatie turisticã, iar edilii au o serie de planuri.
Vor sã realizeze locuri pentru petrecerea timpului liber, altele decât schiatul, dar cautã si investitori care sã realizeze hoteluri de 4 si 5 stele la baza statiunii. Între timp, pentru viitorul apropiat, adicã pentru sezonul de iarnã care va debuta în mai putin de trei luni, autoritãtile locale din municipiului Lupeni vor sã mai realizeze încã aproape 300 de locuri de parcare. Acestea vor fi amenajate în zona de agrement, adicã la baza statiunii, edilii determinându-i astfel pe turisti sã foloseascã telegondola pentru a ajunge în statiunea montanã.
“Anul acesta o sã reusim sã mai facem încã 270 de locuri de parcare în zona de agrement. Scopul nostrum este acela de a duce turistul în zona de agrement pentru a folosi telegondola. O telegondolã este foarte greu de întretinut. Din 5 în 5 ani trebuie sã scurtãm cablul deoarece acesta se dilatã de la cãldurã si greutate. Aceste tãieri de cablu se fac doar cu firme specializate, iar în România nu prea avem asa ceva. În Austria, Italia am gãsit asa ceva. Doar aceastã lucrare a costat 100.000 de lei, schimbarea uleiului mai costã 100.000 de lei. Telegondola o sã o pornim în luna decembrie când va începe sezonul de iarnã. Este greu de întretinut o telegondolã desi se încaseazã multi bani. Pretul de urcare este 10 lei, dar din cei 10 lei, 2 lei îi reprezintã TVA-ul si 2 lei este cartela. Suma totalã care mai rãmâne este de 6 lei din care trebuie sã plãtim salariile oamenilor”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În ceea ce priveste planurile pe termen lung, acestea sunt mãrete. Autoritãtile locale cautã fonduri pentru realizarea unui bazin de înot si a unui teren de sport la baza statiunii. Tot acolo ar trebui realizate si structuri de cazare de lux, de 4 si 5 stele. Numai pentru acestea este nevoie de investitori privati.
“În paralel, lucrãm la PUZ-ul din Straja unde este inclus si agrementul. Avem oameni care doresc sã concesioneze parcele. Vom scoate la licitatie opt parcele. Obiectivul principal este sã deschidem zona înspre un sport de masã. Am solicitat realizarea unui bazin de înot în zona de agrement, acolo încercãm sã creãm o zonã în care sã avem interactiunea între oameni. Tot acolo, mi-as dori niste hoteluri de 4 si 5 stele. Avem în jur de douã hectare acolo. Ne dorim sã coboare turistul pe schiuri, sã facã o baie la bazin si sã meargã înapoi în munte. Trebuie sã gãsim punctele de legãturã”, a mai spus sursa citatã. Este nevoie de hoteluri de 4 si 5 stele pentru a satisface si pretentiile turistilor care au posibilitãti financiare mai mari. Statiunea montanã nu mai este dedicatã doar practicãrii sporturilor de iarnã, ci devine si un pol de atractie al turistilor pe timpul verii. Cu zeci de kilometri de trasee pentru biciclisti, Straja îsi schimbã denumirea în “Ski&Bike Resort”. Este un efort conjugat al autoritãtilor locale din Lupeni, dar si al asociatiilor care si-au propus sã dezvolte statiunea montanã. Parteneriatul public-privat, coroborat cu investitiile demarate de autoritãtile locale îsi pun o amprentã pozitivã asupra destinatiei turistice. Straja devine polul dezvoltãrii.
Monika BACIU