Nu sunt stocuri necesare pentru a furniza agent termic. Nici facturile nu au fost achitate la timp în Valea Jiului, iar, spre deosebire de zona Devei, alimentatã de Mintia, aici mai sunt foarte putini abonati.
Dacã la Deva sunt 6.000 de apartamente bransate, la Petrosani, singurul oras rãmas racordat, mai sunt 2.000. Totusi, minele nu au asigurat cãrbunii.
„Stocul de cãrbune este ZERO. Domnul director al CEH (n.r. Samuel Dioane) face eforturi. Vãd cã vrea sã facã ceva, dar este necesar sã avem cãrbuni, sã avem termoficare. Altfel nu putem sã dãm cãldurã”, a spus, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în cadrul unei conferinte de presã, senatorul Cristian Resmeritã. În plus, pentru cã a participat la sedinta Comisiei de Energie din Guvern, în care este membru, senatorul Resmeritã a cerut ca termoficarea sã poatã furniza, si în acest an, agent termic pentru Valea Jiului. „S-a discutat foarte mult despre necesitatea de a avea termoficare. E important ca, dacã mai sunt 2.000 de abonati, acestia sã beneficieze. Când Lupeniul a renuntat la termoficare mai aveam 103 abonati, dintre care doar 2 erau bransati în tot apartamentul. Restul aveau doar câte un calorifer, partial. Dar vrem ca termoficarea sã functioneze”, spune senatorul, care afirmã cã la Mintia gradul de încasare al facturilor este de 99 %, în timp ce în Petrosani, doar de sub 50%. Acum douã sãptãmâni, stocul de cãrbune la termocentrala Mintia era de circa 3.000 de tone, ceea ce putea asigura functionarea unui grup energetic doar pentru o zi, Specialistii spun, însã, cã, în conditii de iarnã, pentru a functiona, la Mintia ar trebui sã existe în depozite cel putin 50.000 de tone de cãrbune.
O statisticã, datã publicitãtii în 2017, aratã cã sunt necesare 332 de mii de tone de huilã la nivel national, în sezonul rece, cantitatea fiind împãrtitã între CEH si termoficarea de la Iasi.\
Diana Mitrache