Este cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa, însã, nu a putut fi exploatat din cauza unui proces ce a durat atâtia ani, încât termenul s-a si prescris. Vorbim de exploatarea de la Uricani, care ar putea crea sute de locuri de muncã si ar genera o alternativã la mineritul de huilã din vestul Vãii Jiului.
Întreg scandalul a pornit de la un fost prefect al judetului Hunedoara, iar acum, când procesul s-a terminat si nimeni nu a fost tras la rãspundere, autoritãtile locale încearcã mãcar sã redeschidã exploatarea. Viceprimarul Cornelui Braia de la Uricani ne-a spus cã, pe vremuri a lucrat acolo si stie foarte bine cã existau contracte avantajoase pentru aceastã societate, iar acum se fac toate demersurile cã exploatarea sã poatã fi redeschisã. „Domnul primar a fost la Agentia de Resurse Minerale pentru cã vrem sã deblocãm o sursã bunã de venit. (…) Este o problemã cu Banca de Scont acolo, cu asigurãrile si este într-o discutie, pentru cã sunt investitori ce vor sã investeascã în cuartul de la Uricani. Stiu cum se desfãsura activitatea acolo. Erau multi muncitori si se exploata în flux continuu cuartul de aici, atât pentru fabrica de sticlã de la Medias si Târgu Jiu, dar si pentru fabrici din Europa. Batem moneda pe aceastã resursã, avem investitori si sã vedem ce putem face. Aici s-ar putea crea clar locuri de muncã”, a spus Cornelui Braia, viceprimarul orasului Uricani.
Afacerea cuartului din cariera Siglãu-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup International” SRL a cumpãrat fabrica ce procesa zãcãmântul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însã, cariera este lãsatã în paraginã, pentru cã nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai existã. La Uricani, însã, se gãseste cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitãtii, din lume, zãcãmântul fiind estimat la 40-45 milioane de dolari.
Ce a spus Instanta?
Costel Alic, fost prefect al judetului Hunedoara a fost ACHITAT de Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul în care era acuzat de constituirea unui grup infractional, alãturi de presedintele Bãncii de Scont, pentru cã a garantat un împrumut în bancã fix cu zãcãmântul de cuart din Uricani.
Instanta „dispune încetarea procesului penal pornit fatã de inculpatul ALIC COSTEL, pentru sãvârsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, ca efect al intervenirii prescriptiei rãspunderii penale”. Cu alte cuvinte, faptele s-au prescris. În primã instantã, la Tribunalul Bucuresti, fostul prefect al judetului nostru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare si pe o perioadã de doi ani i s-a interzis exercitarea anumitor drepturi civile.
Teodor Nicolãescu, fost presedinte al Bãncii Române de Scont (BRS), are de executat 6 ani închisoare, alti 4 ani închisoare are de executat ALEXE CORINA, 5 ani închisoare BURGHELEA LUCIAN, fost presedinte al Astra Asigurãri SÃ, 5 ani închisoare HARITONOVICI RÃZVAN EUGEN si tot 5 ani închisoare va face si SÃFTESCU DAN DUMITRU MARIAN.
În procesul acesta s-au constituit nu mai putin de 19 pãrti civile, printre care Astra Asigurãri, SC Cuart SA Uricani si SC Romcuart SRL, care solicitã recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis în judecatã în anul 2010, dupã ce în 2002 ar fi început anchetã în acest loc. În tot acest timp, zãcãmântul de cuart de la Uricani, cel mai pur din Europa, nu a putut fi exploatat, aducând mari prejudicii orasului Uricani.
Diana Mitrache