Voluntarii de la Caritas au venit în liceele din Petrosani pentru a atrage tinerii. Nu prea au avut astfel de contacte liceenii nostri si asta o recunosc chiar ei, însã, nu se dau chiar în lãturi, când aflã cã pot fi de folos.
„Nu stiu cum e sã fii  voluntar, dar îmi imaginez cã e frumos cred si distractiv chiar. Cred cã as putea sã merg. O sã vorbesc si cu pãrintii mei. Dar cred cã as merge”, a spus unul dintre liceeni Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani. „Foarte bine cred cã e. Posibil, m-as înscrie. Dacã mi-as face putin timp liber, m-as înscrie, cã eu lucrez, dar e o idee foarte bunã sã ajutãm cu ceva”, spune un altul.  Nu le este usor, dar unii, dupã ce aflã cu ce au de-a face, nu ezitã sã se înscrie.
„M-am înscris, cã am aflat cã as putea sã ajut oamenii, care au nevoie. Mi se pare frumos si cred cã sunt pregãtitã. Nu am mai fãcut asa ceva pânã acum”, ne-a spus una dintre elevele care a vãzut cã poate deveni  voluntar si a fost încântatã  de idee.
Cei de la Caritas spun cã vor sã îi initieze sã devinã ceea ce, în strãinãtate, este deja o meserie si asta o dovedeste unul dintre voluntarii veniti pentru un an de zile din Germania, ca sã ne ajute pe noi. „Sunt din Germania si sunt aici pentru un an si lucrez zilnic la centrul de zi Maria Stein, unde ajung sã  prepar mâncarea pentru copiii ce vin acolo si mã joc cu ei. Vreau sã ajut si este nevoie aici de ajutor si mi s-a pãrut important sã fiu aici. Sunt implicatã si într-un proiect în care ajut oamenii mai în vârstã, la care merg zilnic si îmi place mult. Am ales România, pentru cã era nevoie aici si nu m-am dus în America, ori Australia, ci aici, unde e nevoie”, a spus Anna, o voluntarã din Germania, care a si învãtat câteva cuvinte în limba românã, fiind foarte  încântatã sã poarte discutii cu noi, în limba noastrã.
Copiii aflã acum cã si ei pot face asta si cei de la Caritas spun cã ar avea nevoie de sprijin în actiunile pe care le fac, una dintre ele fiind chiar cea prin care se strâng fonduri în cadrul  campaniei „Un milion de stele pentru nevoiasi”, care va avea loc în curând, dar si pentru a ajuta niste copii  sãrmani la lectii sau doar sã se joace cu ei. „Am avut multi tineri care ne-au vizitat în pauze la toate liceele la care am fost si asta ne bucurã. Avem o traditie în a lucra cu voluntari si pentru voluntari. Noi îi invitãm sã ne doneze din timpul lor, sã aibã putinã încredere, sã se  alãture campaniilor pe care le desfãsurãm. Noi venim cu initiativa, ei pot sã ia parte la ceea ce noi facem, vãd cum rezoneazã cu ceea ce facem noi în Valea Jiului si, ulterior, rãmâne strict la latitudinea lor dacã îsi doresc sau nu  calitatea de voluntar”, ne-a explicat si nouã Ramona Bulzan, psiholog,  coordonator al voluntarilor Caritas Petrosani.
Asadar, nu ezitati sã  treceti pe la Caritas. Voluntariatul vã poate  implica în proiecte care sã vã aducã numai beneficii, iar asta o spun cei de peste hotare, acolo unde institutia voluntariatului este o  adevãratã muncã, o  activitate ce conteazã enorm pentru tineri.
Diana Mitrache