Perioada de exploatare a termocentralelor pe cãrbune ar trebui prelungitã pânã în anul 2030, este de pãrere ministrul Energiei, Anton Anton, care sustine cã în acest mod s-ar asigura o tranzitie suportabilã cãtre o energie curatã.
Declaratia ministrul a fost fãcutã în cadrul Consiliului Informal Energie, organizat în Linz din Austria, în perioada 17 – 19 septembrie.
„Pentru România, este îngrijorãtoare perspectiva de excludere din piatã a capacitãtilor de producere bazate pe cãrbunele autohton, prin cresterea pretului certificatelor de carbon. Considerãm cã o astfel de abordare, pe termen mediu si lung, poate crea mari probleme de adecvantã a sistemului energetic national si implicit va pune sub semnul întrebãrii securitatea energeticã. Securitatea aprovizionãrii cu energie electricã este si trebuie sã rãmânã o responsabilitate a guvernelor statelor membre. Pentru a asigura o tranzitie suportabilã cãtre o energie curatã si pentru a putea garanta securitatea aprovizionãrii cu energie, mai ales a tãrilor care se bazeazã într-o mãsurã semnificativã pe cãrbune, este necesarã prelungirea cel putin pânã în 2030 a perioadei de exploatare a termocentralelor pe cãrbune existente”, a spus ministrul energiei. Numai cã în ceea ce priveste termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara existã o problemã. Mintia este piatra de moarã, aici nu s-au realizat investitii pentru conformarea la cerintele de mediu, iar entitatea este la un pas de a fi închisã. În plus, Strategia energeticã a României prevede mentinerea unui singur grup energetic la Mintia. Celelalte grupuri de la Mintia vor dispãrea si asta din mai multe cauze.
”Grupurile pe huilã de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilã din România sunt imposibil de exploatat în conditii de eficientã economicã. Ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, se aratã în strategia energeticã a României. În plus, la Mintia ar putea fi construit un nou grup care sã functioneze pe gaz. Acesta ar avea o putere de 400 MW CCGT.
Monika BACIU