Darius Hulea si Ion Barbu refac, la Petrila, povestea celor doi mari titani, care cândva s-au întâlnit aici: Constantin Brâncusi si Ion Dezideriu Sîrbu.
Proiectul, finantat de la bugetul local al orasului Petrila, a fost gândit si realizat cã un ansamblu ce înfãtiseazã povestea, putin stiutã, dintre Constantin Brâncusi si I.D Sîrbu, cel din urmã fiindu-i ucenic sculptorului. Totul s-a petrecut la intrarea înspre fosta minã, ajunsã acum Exploatarea Culturalã Petrila, la initiativa artistului Ion Barbu, care a gãsit oportunitatea de a-l invita pe sculptorul Darius Hulea sã aducã aici acest simbol, unic pânã acum în zonã.
„În urmã cu câteva luni, maestrul Ion Barbu a venit cu o propunere care, dupã acum vedeti, acum a luat formã aici. Consiliul local al orasului Petrila a pus în dezbatere publicã si a aprobat realizarea acestor statui. Vreau sã le multumesc pentru aceastã idee, deoarece au arãtat povestioara celor douã genii: Brâncusi si Sîrbu, care trebuia întipãritã în memoria noastrã cumva. Maestrul Ion Barbu a mai promovat si alte evenimente culturale aici si eu cred cã acest oras poate deveni o exploatare culturalã, desi, cu câtiva ani în urmã era doar o exploatare minierã”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Ion Barbu a fost cel care l-a întâlnit pe artist la Cluj, acolo unde si-a expus lucrãrile în piata publicã si asa a luat nastere acest ansamblu ce poate fi admirat de toti cei care ajung în oras.
„Povestea monumentului este legatã de un telefon pe care l-am primit de la Ion Barbu. Eram la Cluj în atelier si el venea de la Bistrita. Îmi vãzuse lucrãrile cã erau expuse în piata publicã si a zis cã vrea sã ne vedem neapãrat. Mi-a explicat povestea cu Planeta Petrila si mi-a povestit de I.D.Sîrbu, explicându-mi cã are o legãturã cu Brâncusi. Ce l-a atras foarte tare, a fost cã îl vãzuse pe Brâncusi expus la Bistrita, legat de Enescu, o imagine ce a fost surprinsã la Paris. Si atunci a venit cu ideea sã facem ceva care sã arate cum Sîrbu a lucrat cu Brâncusi pentru Coloana Infinitului. Am fãcut câteva schite si din prima a fost de acord cu ele.În 4 luni am terminat lucrarea si asta e”, a explicat, povestea monumentului, Darius Hulea.
Tehnica este una aparte, iar sculptorul a glumit spunând cã fierul nu e furat din mina Petrila.
„Fierul s-a furat aproape tot. Nu e fier de la minã”, a conchis artistul.
Diana Mitrache