A fost nevoie de o nouã golire a barajului de la Valea de Pesti, iar acest fapt i-a fãcut pe cei de la Apa Serv sã  preia alimentarea cu apã a populatiei din alte douã surse de apã.
Asta a însemnat cã a fost nevoie de o tratare a apei în alte conditii, însã, responsabilii sistemului spun cã oamenii nu au simtit deloc, nici în calitatea apei, nici în programul de furnizare.
„Ne-am alimentat toatã varã  din sursele Lazãrul si Buta, foarte afectate de ploile torentiale, dar decantorul lamelar din statie si-a dovedit eficienta. Dacã nu am fi avut acele echipamente noi, care sunt în functiune de acum 4 ani, ajungeam ca acum 20 de ani, ca, pe partea de Vest sã avem câte 4 ore de apã, douã dimineata li douã searã”,  a spus Cristian Ionicã, manager  SC Apa Serv. Lucrãrile la baraj au fost finalizate si acum acesta  este principala sursã de alimentare cu apã a populatiei din Vestul Vãii Jiului.  „Acum apa vine numai din baraj, dar apa aici nefiind circulatã si a stationat cam o lunã de zile, am avut probleme cu tratarea ei. Cu toate treptele de tratare, la populatie nu am avut cresteri ale parametrilor  fizico-chimici, sau microbiologice”,  a mai precizat managerul  SC Apa Serv.  În luna mai 2018, specialistii  sistemului hidrotehnic au spus cã este nevoie de noi interventii la vanele de la barajul de la Valea de Pesti si, timp de 4 luni, acesta  a fost golit, si au avut loc interventii la una dintre vane.  Barajul a mai fost golit începând cu data de 21 august 2015, pentru cã aici s-au schimbat douã vane, vechi de acum 40 de ani. De fapt, de la darea în folosintã a acestei  acumulãri uriase de apã, nu s-a mai fãcut nicio reparatie la sistem,  pânã în 2015.
Diana Mitrache