Zeci de kilometri de galerii împânzesc subteranul pe toatã Valea Jiului, iar oamenii au început sã simtã efectul închiderii minelor si în propriile locuinte. Cei mai multi locuiesc pe zone în care, în subteran, s-a exploatat huilã si unul dintre cazurile flagrante, ce macinã acum structura unui întreg cartier, se aflã la Lupeni.
Nu departe de sediul primãriei, sus pe deal, în zona strãzii care, ca o ironie a sortii se numeste Victoria, mai multi localnici se plâng cum casele s-au surpat, pãmânturile s-au cãscat pe suprafete de zeci de metri, iar animalele abia au fost salvate. Dealul strãjuieste orasului si aici, cei mai multi oameni stiu cã totul e din vina minei. Din gãurile cãscate se zãresc chiar si conductele de apã si aeraj care cândva au servit în subteran, iar acum doar constatã cum coboarã treptat spre fundul minei.
„Pãmântul s-a surpat pe o zonã foarte, foarte mare si la adâncimea de vreo 30 m. S-a adunat si apã, din cauzã cã acolo, în subteran, nu s-a rambleat (n.r astupat cu piatrã) la timp si surpãtura se vede. Cândva cei de la minã au împrejmuit locul. Se vãd conductele de apã si vã zic cã e foarte adâncã. Se vede din stradã surparea. Când s-a surpat, a cãzut cãsuta în care era ciobanul si bine cã nu a prins oile, pentru cã ocolul în care ele stãteau s-a dus tot la fund într-o zi. Pomii si cãsuta nu mai sunt. Ruptura, care se vede de aici, poate sã vinã pânã jos”, ne explicã un localnic.
Oamenii povestesc cum, dupã surpare, a venit cineva de la mina Lupeni si a împrejmuit totul cu bandã pe care au scris NU TRECETI. Atât si nimic mai mult, iar galeriile, spun specialistii, se întind pe suprafete uriase acesta fiind doar începutul. Asta, pentru cã mâna Lupeni ar trebui închisã, iar galeriile ar avea nevoie de închidere conformã. Din pãcate, însã, închiderea minei se grãbeste acum, pânã la finele anului, lucru pe care nici oamenii de la minã nu îl vãd cu ochi buni.
„Nu este plauzibilã ideea de a se închide mâna peste 3 luni, cã atât mai este pânã în decembrie. În 2018 ar fi imposibil. Sunt multi factori care ne spun cã asa ceva este chiar imposibil. În primul rând, pentru cã sunt galeriile care, dupã cum vedeti, au surpat casele de la suprafatã, pãmânturile au luat-o spre fundul minei. Mina trebuie sã se închidã dupã tehnologii ce se deruleazã pe ani întregi si trebuie sã respectãm si factorul de mediu, pentru cã nu ne putem bate joc de orasul Lupeni. Galeriile din subteran, din aceastã zonã, nu mai sunt functionale. Am trecut pe lângã putul Carolina, care efectiv nu mai existã de câtiva ani si este sters de pe fata pãmântului, iar zeci de km de galerii din subteran nu mai sunt functionale de mult timp. Si nimeni nu a închis perimetrul, ele fãcând legãtura cu mâna în partea de nord, acolo unde este functionalã acum”, a precizat si Cristian Rosu, vicepresedintele Sindicatului Muntele de la mina Lupeni.
Nimeni nu a închis aceste spatii desi, la suprafatã, spun cei care acum pãzesc perimetrele, zona a fost ecologizatã. Iarba a crescut peste tot locul, care cândva a fost un adevãrat centru minier, însã, dezastrul din subteran abia cum se face simtit.
„Fiind galerii care nu sunt astupate, normal cã cedeazã pãmântul de deasupra. Sunt multe zone: în Cartierul Victoria, pe strada 30 Decembrie, Cartierul Stefan, aproape de mina Lupeni, pe înãltime. Sunt familii întregi care au acum probleme. Aici a fost casa masinii de extractie si de compresoare, apoi putul, utilaje si toate s-au închis treptat, dupã 1990. Au demolat la suprafatã, iar galeriile au rãmas. Stiu cã trebuiau astupate si era investitie, dar nu au fãcut. Din pãcate existã si pericol de explozie, cã în minã, pe galerii se acumuleazã metan si existã riscul. Ar trebui astupate, dar probabil, e prea scumpã investitia”, spune unul dintre cei care acum pãzeste obiectivul de la fostul put Carolina.
Cei care locuiesc în aceste zone aflate peste galeriile de minã nerambleate, sau doar inundate, stau pe o bombã cu ceas. Oricând se pot produce explozii, iar surpãrile se vor simti din ce în ce mai frecvent.
Mina Lupeni se aflã prinsã în programul de închidere pânã la finele acestui an, însã, sindicatele au cerut pânã si comisarului european Corina Cretu, ca mâna sã continue sã scoatã cãrbune. Nimeni nu stie, în acest moment, dacã se vor respecta toate normele si dacã vechile galerii, ori carierele cãscate prin curtile momârlanilor vor fi închise conform. În teorie, aceste spatii trebuiesc asanate, apele dirijate spre exterior, puturile închise complet si galeriile umplute cu piatrã. Asta ar face imposibilã acumularea gazelor si prãbusirea spatiilor, însã, în vechile galerii pãrãsite se mai ajunge foarte greu si riscurile sunt acum uriase.
Diana Mitrache