Nu se mai pot subventiona activitãti miniere, în Europa, unde tranzitia se face spre excluderea treptatã a exploatãrilor de cãrbune. Acesta este rezumatul întâlnirii dintre cei prezenti la întâlnirea cu comisarul european Corina Cretu, care a sustinut la Petrosani o conferintã cu tema ”Regiunile carbonifere din România în tranzitia energeticã”.
De altfel, comisarul european a subliniat faptul cã nu Comisia Europeanã este cea care dicteazã închiderea minelor si cã pentru minele Lupeni si Lonea nu vor mai fi subventii, aceasta intentionând sã se informeze pe viitor dacã se vor putea face exceptii. „Eu sunt aici pentru a sprijini. Am înteles cã se doreste continuarea activitãtii. Acest lucru nu l impune Comisia Europeanã. Comisia Europeanã nu impune nici închiderea minelor, nici dezvoltarea economicã. Eu cred cã orice regiune trebuie sã fie pregãtitã pentru cã tendinta, la nivel mondial, este de a  se renunta treptat la cãrbune si a merge cãtre alte resurse energetice mai putin poluante. Suntem aici pentru a sprijini diversificarea economicã, iar,în ceea ce priveste sprijinul concret de care a vorbit liderul  de sindicat (n.r Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian), acela de a continua activitatea, asta nu depinde de mine. Existã o corespondentã între Guvernul României si comisarul care rãspunde de competitie. Potrivit regulamentelor, la sfârsitul anului 2018, UE nu mai finanteazã ajutor de stat pentru mine. Deci, ceea ce se solicitã este sã fie alocat în continuarea acest ajutor. Eu, însã, voi verifica, când mã întorc la Bruxelles, dacã existã aceastã corespondentã si în ce mãsurã sunt argumente concrete, solide, pentru a determina Comisia Europeanã sã facã o exceptie”, a precizat comisarul European Corina Cretu.
La întâlnirea de la Universitatea din Petrosani au venit delegati ai minerilor de la toate unitãtile miniere din Valea Jiului, iar în salã au fost si reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache