Producãtorii din piata agroalimentarã de la Petrosani mai pot vinde produsele proprii, doar dacã le fac analize.  Este o mãsurã care a intrat recent în vigoare si care îi obligã pe comerciantii ce vin din zonele limitrofe cu brânzã, ouã sau carne, sã îsi scoatã zilnic certificatul de conformitate. Astfel, nimeni nu mai cumpãrã un produs fãrã sã aibã siguranta cã este ceea ce îsi doreste.
„Începând cu data de 1 septembrie, împreunã cu Directia de Sãnãtate Publicã, Administratia Pietelor a încheiat un protocol de colaborare în care producãtorii de lapte, brânzã, ouã, sunt obligati ca, zilnic, sã ducã o mostrã la analizã. Este gratuitã si li se emite un bon de piatã, prin care se face certificarea produsului în ce priveste calitatea lui”, a declarat Sorin Cretu, administrator Piata Agroalimentarã Petrosani.
Mãsura a prins în piatã si, pe de o parte comerciantii sunt satisfãcuti, fiindcã produsul le este certificat si nimeni nu se mai îndoieste de calitatea lui. „Am dus brânza  la analize si suntem în regulã sã o vindem. E foarte bine, pentru cã atâtea câte se aud la televizor, e foarte bine sã stie cine cumpãrã cã noi avem analizele la zi. Au oamenii încredere. Cei care vor de la supermarket, e treaba lor”, a spus unul dintre comerciantii din piatã,
Pe de altã parte, cumpãrãtorii se aratã si ei încântati de idee.
„E ok dacã este analizatã brânza, laptele ori ouãle. Dacã nu era fãcutã analiza, atunci era o problemã. Faptul cã se vinde aici, într-un spatiu controlat si  certificat, e foarte bine pentru noi. Cumpãr de obicei brânza, ouãle, carnea, de la piatã,  cã în supermarket e înselãtor”, ne-a spus o cumpãrãtoare.
„E foarte bine, sigur cã da. Oamenii din piatã, tãranii, sunt curati si constiti. O si gusti brânza si mai are si analizele fãcute. E perfect. Sã le dea Dumnezeu sãnãtate sã  creascã animale si sã vinã cu produse în piatã”, a conchis un alt cumpãrãtor.
Ideea de a certifica produsele a venit dupã ce crescãtorii de animale, care vând produse în piatã au cerut tuturor sã se alinieze unor standarde de calitate. În plus, administratia pietelor considerã cã astfel sunt eliminate orice discutii si probleme, comertul fiind unul de calitate si certificat de specialisti. Nu uitati, dacã ajungeti în piatã, sã cãutati bonul prin care se certificã zilnic  calitatea produselor expuse!
Diana Mitrache