Exodul românilor spre Europa de Vest a fost comparat cu cel al locuitorilor din zonele de conflict si, dacã oamenii au plecat masiv, asta se vede cel mai bine în Valea Jiului, unde populatia zonei scade periodic.
Numai în semestrul I al anului 2018, din România spre tãri precum Germania, Olanda, Austria, Spania si Anglia, au plecat 19.070 de cetãteni români. În Valea Jiului se vede cel mai bine efectul, iar pulsul poate fi luat în sistemul de învãtãmânt. Din pãcate, nici jumãtate din numãrul copiilor care au plecat nu este acoperit cu cei care au venit. Ne explicã exact, în cifre, reprezentanta Inspectoratului Scolar al Judetului Hunedoara.
„Pot sã vã spun cã, la începutul anului scolar 2018-2019, în unitãtile de învãtãmânt din zona Vãii Jiului au venit 29 de elevi, din care 12 din învãtãmântul primar, 12 de gimnaziu, 3 elevi de liceu si 2 elevi de la scoala profesionalã, care s-au reînscris dupã ce o perioadã au fãcut scoala în strãinãtate. De asemenea, existã si 58 de elevi care au solicitat retragerea pentru a pleca în strãinãtate”, a spus Lavinia Ilina, inspector general adjunct al ISJ Hunedoara.
Peste 3 milioane si jumãtate de români trãiesc acum peste hotare si, în ciuda tuturor eforturilor, acestia nu prea mai vor sã vinã înapoi. De altfel, la una dintre vizitele fãcute în Valea Jiului, Natalia Intotero, ministrul românilor de pretutindeni a spus cã unul dintre motivele pentru care nu revin în tara natalã ar fi acela cã sistemul scolar nu este perfect. Ei bine, tocmai la scoalã nu revin acesti copii ai cãror pãrinti i-au dus initial în strãinãtate, iar numãrul celor care vin înapoi este infim.
Diana Mitrache