Are doar 12 ani, o privire de copilã agerã si un talent desãvârsit la sportul mintii. Este cea care pleacã din Vulcan ca sã reprezinte România, la categoria sa de vârstã, la cea mai performantã întrecere din lume si asta, în conditiile în care, numai în Rusia, sahul este materie obligatorie la scoalã.
Oana, însã, nu are nicio temere si ne-a povestit cã este gata sã înfrunte si acest concurs, pentru cã nu o împiedicã nimic. Asta, pentru cã totul a pornit ca o provocare în casa unchiului ei si, în timp, a ajuns o pasiune, „Am început pe la 6 ani, când unchiul meu, Dorel Schiopu, mi-a arãtat sahul pe covorul lui. Apoi am mers la clubul de sah din Vulcan si asa a început sã îmi placã. Acum învãt tactici, combinatii, deschideri si de fiecare datã mã gândesc cum joacã adversarul. Eu am, însã, o regulã când joc si cam stiu  ce joacã si adversarul.  Acum plec la campionatul mondial si sunt foarte bucuroasã. E prima datã când plec”, ne spune Oana.
E constientã cã a ajuns la o performantã uriasã si acum, Oana vrea sã demonstreze cât este de bunã. Antrenorul sãu si, totodatã unchiul pe care uneori îl bate la sah, ne spune ce asteptãri are de la întâlnirea din Santiago de Compostella, în Spania.
„Oana are multe titluri de campioanã, dar acesta de  campion national la sah este unul absolut deosebit si vã dau un argument: din judetul Hunedoara numai douã  persoane se pot mândri cu asa ceva: regretata Cristina Foisor si Daria Visãnescu. Sunt mai multe stiluri, dar la sah clasic  este maximul pe care îl poate astepta un sahist. Este rodul unei politici duse spre sportul de masai la Vulcan, care îsi aratã roadele”, a spus Dorel Schiopu, antrenor.  Scoala nr 5 din a cãrei echipã face parte Oana Schiopu este campionã nationalã pe echipe în România si copiii din acest oras chiar sunt pasionati si sprijiniti sã joace sah.  Concursul din Spania, însã, îi reuneste pe cei mai buni din fiecare tarã si Oana se numãrã printre ei. „Concursul este unul extrem de greu.Vã spun doar cã în Rusia sahul este materie obligatorie la scoalã. Asta spune mult despre performantele lor si participarea noastrã acolo este deja un succes. Vom încerca sã venim cu fruntea sus, cu un rezultat cât mai bun”, a conchis Dorel Schiopu. Sahul nu te învatã doar sã muti piesele, sahul te învatã  sã respecti reguli, aduce  creativitate în viata celui care o practicã si Dorel Schiopu spune cã le recomandã tuturor sã îsi punã creierul sã „ridice” haltere.
Diana Mitrache