10.000 de euro pentru un studiu privind dezvoltarea statiunii Straja. Autoritãtile locale de la Lupeni vor sã afle care sunt modalitãtile prin care se poate dezvolta statiunea montanã Straja.
În acest sens, autoritãtile locale au comandat un studiu care sã releve aceste aspecte. 42.016 lei este valoarea studiului care va fi realizat de o societate din Petrosani. Dupã ce va fi întocmit studiul de fezabilitate, autoritãtile locale din municipiul Lupeni vor depune actele în vederea obtinerii finantãrii de la Ministerul Turismului pentru proiectul ”Dezvoltarea Statiunii Turistice Straja”.
“Este o prioritate pentru noi ca administratie localã dezvoltarea turismului. Straja a arãtat cã poate fi un pilon important pentru comunitate si tocmai de aceea facem toate demersurile pentru a continua lucrãrile de dezvoltare. Mai sunt multe de fãcut în Straja, iar acest studio trebuie sã ne arate care sunt prioritãtile, iar apoi încercãm sã obtinem finantare de la Ministerul Turismului”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În Straja, dezvoltarea a venit si din partea investitorilor privati, care au înteles cã fãrã implicarea lor, dar si a administratiei locale, turismul nu se poate dezvolta. Unul din cei care au investit masiv în statiune este omul de afaceri Emil Pãrãu. Ultima noutate constã în realizarea unui nou telescaun în statiunea montanã.
“Noul telescaun va fi cu patru locuri, debraiabil (încetineste la îmbarcare si debarcare-n.r.), scaunele vor fi acoperite, va avea o lungime de 1,2 kilometri si va face legãtura între antena de la cruce si vârful masivului. Odatã finalizatã investitia, Straja va fi prima statiune montanã din România care are o telegondolã, patru telescaune si între 5 si 7 teleskiuri”, a declarat Emil Pãrãu, investitor în statiunea montanã Straja.
Noul telescaun va fi functional în acest sezonul de iarnã. Statiunea montanã Straja trece la urmãtorul nivel, cel de lux. Zona a început sã atragã turisti potenti financiar. În acest sens, investitorii sustin cã este momentul ca în statiune sã se realizeze unitãti de cazare de lux. Este nevoie de hoteluri de 4 si 5 stele pentru a satisface si pretentiile turistilor care au posibilitãti financiare mai mari.
“Avem nevoie de investitori puternici care sã facã în aceastã zonã hoteluri de 4 si 5 stele, pentru cã deja vin turisti cu bani, iar noi, din pãcate nu le putem lua banii. Primãria oferã deja câteva locuri în partea de jos a statiunii, în zona de agrement unde poate veni un investitor sã realizeze hoteluri. Ar fi un lucru deosebit pentru cã trebuie sã ajungem la nivelul statiunilor din occident. Turistii trebuie sã fie cazati în partea de jos, iar aici, sus în munte, trebuie sã vinã sã schieze. În oras trebuie sã lase banii”, spune Emil Pãrãu, investitor în Straja. Statiunea montanã s-ar putea dezvolta cu ajutorul fondurilor europene, numai cã, din pãcate, investitorii se lovesc de ambiguitãtile din legile existente.
“Noi nu avem nevoie de bani pentru investitii, ci avem nevoie de legi clare pentru accesarea fondurilor europene pentru a putea construi si renova pensiunile pentru a le transforma în unitãti de cazare de 4 si 5 stele”, a mai spus sursa citatã.
Statiunea montanã nu mai este dedicatã doar practicãrii sporturilor de iarnã, ci devine si un pol de atractie al turistilor pe timpul verii. Cu zeci de kilometri de trasee pentru biciclisti, Straja îsi schimbã denumirea în “Ski&Bike Resort”. Este un efort conjugat al autoritãtilor locale din Lupeni, dar si al asociatiilor care si-au propus sã dezvolte statiunea montanã. Parteneriatul public-privat, coroborat cu investitiile demarate de autoritãtile locale îsi pun o amprentã pozitivã asupra destinatiei turistice. Straja devine polul dezvoltãrii.
Monika BACIU