Scafandrii sunt instruiti în judetul Hunedoara, care gãzduieste, zilele  acestea, cursul de perfectionare profesionalã a scafandrilor din cadrul structurilor Salvamont.
Actiunile se desfãsoarã în zona Râusor, aceasta fiind organizatã de Asociatia Nationalã a Salvatorilor Montani din România si Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo. Cursul a ajuns la cea de-a doua editie si care se adreseazã numai scafandrilor angajati si voluntari din cadrul structurilor Salvamont – Salvaspeo din România.
“Întâlnirea îsi propune atât pregãtirea profesionalã a personalului implicat în acest tip de interventii,  analiza si identificarea celor mai bune metode de  interventie acvaticã în lacurile din zonele montane, inclusiv cele situate la altitudine, precum si realizarea de exercitii practice comune pentru omogenizarea modului de actiune, în vederea derulãrii în viitor de activitãti în care sã fie implicate mai multe structuri  salvamont”, aratã cei de la Salvamont.  Activitatea de salvare-cãutare subacvaticã desfãsuratã de cãtre structurile Salvamont – Salvaspeo se face în baza Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor si organizarea activitãtii de salvare din mediul subteran speologic. Întrucât în multe judete din tarã nu existã alte structuri care sã aibã scafandri de interventie,  actiunile de cãutare-salvare se fac de cãtre scafandrii serviciilor Salvamont-Salvaspeo chiar daca evenimentul este în afara zonei montane.
Monika BACIU