Statul contra stat pare a fi acum un soi de rãzboi pe clãdirile minei Petrila care au rãmas nedemolate. Societatea de Închideri de Mine nu le-a demolat, dar plãteste impozit pe ele, pentru cã primãria le-a vrut nedemolate.
Dar nici primãria nu le poate primi în custodie, decât pe bani, iar sumele sunt uriase. Nimeni nu stie încã si cum se va face asta, iar în tot acest timp, la  fosta minã au loc activitãti  culturale.
Cei de la societatea care închide minele spun cã nu s-a gãsit o solutie, chiar dacã suma pe care au economisit-o la demolare ar face cât suma pe care o cere statul pe ele acum. „De la aderarea României la UE, acea prevedere de trecere cu titlul gratuit din administratia  statului, în administrarea publicã localã, nu mai este valabilã. Drept pentru care trebuie sã existe o justã despãgubire. În consecintã, în urma discutiilor pe care le-am avut cu vreo 3 luni în urmã, la sediul Ministerului Energiei, am convenit, si cu primarul Jurca de la Petrila, ca imediat sã demarãm procedura de evaluare a acestor clãdiri. Apoi au fost întabulate, pentru a putea fi vândute administratiei publice din Petrila. Prin evaluarea lor a rezultat cã aceste clãdiri au o valoare de aproximativ 1,68 milioane de lei, iar valoarea terenurilor, incintei si a haldei de steril este undeva la 1,05  milioane de lei. Suma ar acoperi valoarea economisitã la demolarea lor, dar de putut nu se poate”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.


Nu se poate si acele clãdiri sunt încã ale Societãtii de Închideri de Mine, care, ca orice agent economic, plãteste impozite si taxe, suma anualã fiind de aproximativ 300.000 de lei. Asta, desi ei au cerut demolarea lor.
Primarul din Petrila recunoaste cã lucrurile sunt complicate, dar vede potentialul acestor clãdiri pentru care se luptã încã.
„Ne-au spus cã, din punct de vedere legal, nu existã decât posibilitatea vânzãrii lor, sau darea în platã, în contul unor datorii, dar acestea nu existã.  O sã analizãm în Consiliul Local, dacã le vom cumpãra. Nu s-a gãsit nicio solutie legalã pentru promovarea unei HG de transfer a clãdirilor. E vorba despre averea statului, care nu poate fi datã doar unei primãrii, ci trebuie valorificatã si banii sã intre în contul statului”, spune si Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.  Primãria cautã solutia si  posibilitatea financiarã de a le cumpãra acum, iar singura  certitudine este cã ele au atras aici lumea culturalã si cã totul este abia la început. „Noi, deja ne fãcusem niste planuri. Stim, în proportie de 80%, ce facem cu fiecare dintre acele clãdiri, cu terenurile. Problema rãmâne doar preluarea activelor. Mina Petrila va avea o destinatie turisticã si va fi perimetrul unor activitãti culturale în viitor. Avem colaboratori foarte buni si avem oameni valorosi care ne-au demonstrat cã si prin culturã  se pot face bani, nu doar prin extractia cãrbunelui”, a mai spus primarul Vasile Jurca.  Si în aceste zile, la mina Petrila a ajuns Caravana TIFF, iar acolo pot fi vizionate marti si miercuri douã filme, dupã ce  filmul documentar Planeta Petrila a fost în topul preferintelor  publicului la acest festival de film.
Diana Mitrache