O delegatie formatã din 21 de persoane reprezentând societatea civilã din municipiul Petrosani a participat, în perioada 11-16 august 2018, la Várpalota-Ungaria. Activitãtile s-au derulat în cadrul proiectului european EACEA cu titlul ”Eforturi locale privind protectia mediului în contextul politicii de mediu a Uniunii Europene”, un proiect adjudecat si implementat de Primãria orasului înfrãtit Várpalota.
În cadrul acestui proiect, alãturi de societatea civilã din Várpalota si Petrosani, au mai fost invitati sã participe membri ai societãtii civile din Grottazzolina-Italia, Ilok-Croatia si Psary-Polonia. Potrivit informatiilor primite de la Eduard Wersanski, consilier al primarului Tiberiu Iacob Ridzi pe probleme de Relatii Externe si societate civilã, delegatia din Petrosani a avut în componentã voluntari din cadrul Asociatiei ”Casa ProUrbis”, Asociatia ”Pro Parâng”, de la Crucea Rosie -Subfiliala Petrosani, ai Asociatiei Umanitarã Carbo Gremium, Asociatiei Kandila si Asociatiei Ansamblul Parângul. În plus, în perioada desfãsurãrii proiectului, la Várpalota a fost prezentã si o grupã de handbal fete de la Scoala Sportivã din Petrosani care a participat la un turneu de handbal international.
”Si acest proiect european, ca mai toate proiectele comunitare, este un exemplu de bunã practici în ceea ce privelte derularea relatiilor transeuropene, care contribuie si la dezvoltarea personalã a tinerilor si adultilor, prin dobândirea unor competente utile si necesare societãtii. În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o retea de cooperare durabilã între mai multi parteneri, ce a avut ca scop protejarea mediului înconjurãtor, cunoasterea si întelegerea functionãrii institutiilor U.E. si cunoasterea multiculturalismului si a gastronomiei specifice tãrilor participante”, a declarat Eduard Wersanski.
Ceremonia de deschidere a proiectului s-a desfãsurat în Cetatea Thury, iar deschiderea oficialã a fost fãcutã de cãtre primarul orasului Várpalota. În cadrul workshopurilor care au fost organizate în mijlocul naturii, au fost abordate teme precum: reciclarea materialelor, selectarea gunoiului menajer, cumpãrarea produselor ambalate cu reciclare integralã etc. La toate aceste reuniuni de lucru, grupul petrosenean a conlucrat eficient pentru a rezolva sarcinile prevãzute de tematica în dezbatere. ”Fiecare grup si-a prezentat problemele locale privind protectia mediului, a încercat sã gãseascã solutii de mediu viabile într-o societate mereu schimbãtoare. Au fost dezvoltate si teme despre Parlamentul European, Consiliul Europei si probleme legate de migratia populatiei în tãrile europene. De asemenea, reprezentantii României în acest proiect, au prezentat partenerilor nostri un film despre Municipiul Petrosani, despre posibilitãtile turistice ale acestuia, au contribuit la programul proiectului cu un film privind efectele asupra mediului înconjurãtor, în urma exploatãrii cãrbunelui în zona Vãii Jiului, reabilitarea si redarea clãdirilor pentru activitãti culturale si recreative, clãdiri rãmase în urma închiderii minelor; Asociatia ”Pro Parâng” si Crucea Rosie – Subfiliala Petrosani si-au prezentat activitãtile lor specifice, activitãti de protejare a mediului înconjurãtor respectiv activitatea de voluntariat, iar Asociatia Casa Pro Urbis a prezentat functionarea si activitatea Consiliului Europei”, spune Eduard Wersanski. Dincolo de partea teoreticã din programul acestui proiect european, participantii s-au bucurat si de clipele minunate petrecute împreunã, cu ocazia vizitelor la Casa de Vânãtoare si Arboretumul din Rezervatia Naturalã Alsópere, la cetãtile din Budapesta, Várpalota sau Veszprém, în plimbãrile cu vaporasul pe Dunãre sau pe lacul Balaton, la vizitarea Casei Lavandei din Parcul National Balatonfelvidék si la Abatia din Tihany. De asemenea, serile gastronomice specifice fiecãrei tãri, urmate de momente de animatie pozitivã si dans, au consolidat grupurile participante, au creat o simbiozã între generatia tânãrã si cea de seniori, a legat multe prietenii si au creat o miscare cetãteneascã activã europeanã, iar competitiile sportive organizate au încurajat grupurile la miscare si voie bunã.
”În cadrul Serii Românesti, membri Asociatiilor Carbo Gremium, Kandila si Crucea Rosie din Petrosani au preparat o ciorbã tãrãneascã din carne de mistret la ceaun. În plus, participantii la proiect au putut gusta din telemeaua de caprã, din cotletul de porc afumat si din rulada de mere pregãtite de echipa noastrã, iar aprecierile pe care le-am primit ne-au bucurat. De o atentie aparte s-a bucurat si reprezentatia oferitã de Ansamblul Parângul, care a prezentat o suitã de dansuri populare românesti care au culminat cu popularul dans ”Perinita”. În ansamblu, toti cei prezenti la acest proiect au apreciat cã relatiile de colaborare dintre comunitãtile Uniunii Europene sunt esentiale în buna functiunare a UE ajutã la cresterea gradului de vizibilitate a muncii lor de voluntariat în cadrul asociatiilor pe care le reprezintã, fiecare în comunitatea sa”, a mai spus Eduard Wersanski.