Situatia bizarã într-o bisericã din Petrosani, unde slujba religioasã se ia la întrecere cu muzica de petrecere. S-ar putea spune cã credinciosii înaltã rugãciuni la cer pe muzica teraselor, ori cã petrecãretii dau pe gât paharele de alcool cu gândul la cele sfinte.

În municipiul Petrosani, lângã Parcul Central “Carol Schreter” urmeazã sã se construiascã prima catedralã din localitate. Pânã atunci, aici functioneazã un paraclis, unde, din când în când, se oficiazã slujbe religioase.

Vineri dupã-amiazã e maslu, iar slujba religioasã se tine, asa cum se obisnuieste mai nou cam la toate bisericile, la statie, asa încât sã se audã si afarã. Problema este cã micuta bisericã, unde preot paroh este Gabriel Bulf, se aflã amplasatã între douã restaurante cu terasã, construite anterior si care functioneazã perfect legal.  Iar de aici si pânã la o situatie tragi – comicã, demnã de Turnul Babel, unde nu se mai întelege om cu persoanã, a fost un singur pas. Pentru cei veniti cu copiii în parc, situatia este si mai bizarã, pentru cã ascultã – involuntar – cum slujba religioasã se împleteste, în mod nefericit, cu muzica formatiilor celor douã terase, una de-a dreapta paraclisului si alta în fata lui.

„Nu mi se pare normal ce se întâmplã. Dacã vreau sã particip la slujbã, mã duc eu la bisericã, nu trebuie sã vinã biserica la mine, prin intermediul statiei”, spune o femeie, care a venit în parc cu copilul. Iar alti oameni sunt de aceeasi pãrere si cred cã poate ar fi trebuit sãs e gãseascã altã locatie pentru bisericã.  Viitoarea catedralã de la Petrosani se consturieste în iemdiata vecinãtate a Parcului „Carol Schreter” si lângã Hotel Petrosani, pe un teren viran, pus la dispozitie de municipalitate. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, care a aflat de la noi de situatia cel putin neplãcutã, spune cã nu a  existat altã solutie pentru înfiintarea viitoarei catedrale ortodoxe. „Nu exista alt amplasament, pentru cã vroiau un teren central. Cred sã situatia se poate totusi regla, iar cei de la terase, pe perioada slujbei religioase, sã întrerupã muzica. Voi vorbi cu preotul paroh despre aceastã situatie”, a declarat Iacob – Ridzi.

Afaceri cu sutanã

Pe de altã parte, preotul  Gabriel Bulf este unul dintre purtãtorii de sutanã controversati. Slujeste peste patru parohii si, uneori, îsi mai « deleagã » slujbele dupã cum spun  oamenii, cãtre alti preoti, acolo unde se poate. La credinciosii din cele patru parohii, ar ajunge cam o datã la trei sãptãmâni, pentru cã nu poate fi peste tot în acelasi timp. De asemenea, este si patronul unei firme de taxi, condusã dupã cele mai laice reguli.

Carmen Cosman