Mai au o singurã sãptãmânã sã se pregãteascã pentru a lua examenul de Bacalaureat, însã, elevii de la liceul unde doar doi au promovat în varã, nici nu sunt interesati.
La Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida situatia pare ruptã dintr-o altã realitate. Nimeni nu prea mai este interesat sã ia examenul, pentru cã visele acestor copii, care au intrat la liceu cu note de 2 si 3, nu vizeazã diploma pe care sistemul încearcã sã le-o atribuie, putin cam fortat. La meditatiile gratuite, noi am gãsit o singurã elevã, care vrea sã ia Bacalaureatul. „Vreau sã dau la matematicã. Nu l-am luat la aceastã materie. La restul am promovat. Acum fac meditatii. Am luat totul de la capãt, dar este greu, însã, dacã iau Bacalaureatul, o sã merg la facultate. Dacã nu, o sã merg la o scoalã postlicealã. Venim putini la meditatii. Nu stiu. Cred cã toti ceilalti au renuntat si nu mai vor sã dea Bacalaureatul”, ne-a spus Andreea, cea care a venit în fiecare zi la pregãtire.
Toti ceilalti au renuntat si asta pare sã fie cea mai plauzibilã explicatie. Elevii acestui liceu nu sunt deloc interesati de diploma de final si, cei mai multi, vin în liceu cu gândul sã învete o meserie, dacã nu doar cu gândul sã plece apoi peste hotare. Este un miraj pe care multi vor sã îl trãiascã pe viu si prea putini cred cã diploma de Bacalaureat, pe care sistemul se chinuie sã le-o înfunde pe gât cu forta, nu are valoare pentru ei.
„Chiar dacã am fãcut un program special de pregãtire în vacantã, pentru cã au venit colegii nostri câte douã sãptãmâni din concediul lor, ca sã ofere pregãtire suplimentarã, se pare cã ei au alte planuri cu viitorul lor, nicidecum sã promoveze Bacalaureatul. Poate cã se multumesc cu meseria pe care au învãtat-o si cu acel certificat pentru competentele profesionalã”, ne-a explicat situatia Mihaela Marita, director adjunct la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.
Cel mai mare dezastru dupã Bacalaureatul de varã din judetul Hunedoara s-a înregistrat tocmai la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, unde, doar doi elevi au promovat. Asta, în conditiile în care, tot anul, acesti elevi au beneficiat de pregãtire dupã ore si o masã caldã, prin programul denumit generic ROSE. Pe ei, însã, nu prea i-a interesat Bacalaureatul.
„Ei au si venit la Bacalaureat în urma insistentelor cadrelor didactice, a pãrintilor, a colegilor. Au venit, si-au evaluat posibilitãtile si s-au gândit cã este prea putin acum sã mai învete si sã recupereze ce nu au fãcut în 4 ani. Visul lor este Occidentul. Dacã îi întrebi si în clasa a IX-a, ori a X-a, când vin la noi, spun cã vor sã emigreze”, mai spune directorul adjunct al liceului la care acesti tineri si-au petrecut ultimii 4 ani, aproape degeaba. La acest liceu, pe liste sunt maxim 40 de tineri care vor sã ia Bacalaureatul în cea de a doua sesiune, însã, la pregãtire vin maxim 3. Examenele încep în data de 20 august cu proba la limba si literatura românã – proba scrisã. În 21 august este proba la limba si literatura maternã. În data de 22 august este proba obligatorie a profilului, iar în 23 august: proba la alegere a profilului si specializãrii. În data de 1 septembrie are loc afisarea primelor rezultate (pânã la ora 12:00) si depunerea contestatiilor.
Diana Mitrache