Minerii se îmbolnãvesc „de coasã”

S-au mai oprit ploile si la minã se vede cel mai bine, pentru cã lipsa de personal se simte în aceste zile extrem de acut. Si asa sunt putini mineri care lucreazã efectiv, unii sunt în concediile de odihnã, iar ceilalti la munca brutã, pe câmp.
Este deja de notorietate faptul cã ortacii, în perioadele de varã, când este de coasã si de strâns recoltele, sunt în foi de boalã si asta se întâmplã si acum, lucru ce îngreuneazã extrem de mult lucrul în  subteran. O spun si sindicatele, care recunosc cã asta nu mai este o noutate, dar  „Având în vedere perioada în care ne aflãm, aceste probleme sunt acum mai apãsãtoare, pentru cã, dupã cum stim, efectivul s-a diminuat si, în mod clar, în momentul de fatã, pe partea de minerit, se desfãsoarã destul de greu, stiut fiind cã fiecare om este foarte important/ Efectivele sunt putine si activitatea se desfãsoarã greu”, a spus  Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
La fiecare unitate minierã sunt probleme cu personalul si nu existã minã la care ortacii sã nu fie în foi de boalã. Sunt  statistici care se repetã an de an, iar conducerile unitãtilor miniere nu au luat niciodatã mãsuri care sã îi si determine sã renunte la astfel de practici, pe minerii care au si gospodãrii.
„Din discutiile cu directorii sucursalelor, activitatea este îngreunatã, dar se  desfãsoarã cu efective mai mic decât ar fi fost normal”, a mai adãugat sindicalistul Darius Câmpean.  Productivitatea este si ea afectatã, însã, nu se poate face nimic, spun cei care lucreazã în sistemul extractiv.  Ani de zile, minerii din Valea Jiului au fost în atentia opiniei publice cu foile de boalã, care însumau zeci de ani de nemuncã, pe fiecare sucursalã minierã în parte. Pe de altã parte, minerii  sunt la vârste înaintate si au probleme de sãnãtate, iar  aceste foi de boalã se pot justifica relativ usor, date fiind  problemele de care suferã fiecare dintre cei ce trudesc în subteran.
Diana Mitrache

Advertisements

3 comentarii la „Minerii se îmbolnãvesc „de coasã”

 • 7 august 2018 la 19:59
  Permalink

  Mai nene asa zis lider sindical,cu asa ,,lideri”nu e de mirare ca mineritul va deveni istorie!Dumneata esti ,,lider”sau esti tanti Leana care barfeste la coltul strazii?Omule,daca esti sigur pe ceea ce spui,anunta organele abilitate sa cerceteze acordarea acestor concedii medicale!Aaaa,ca presupui dumneata…!Du-te si contrazice-l pe medicul care a acordat concediu medical!Si eu presupun ca dumneata ai traversat ieri strada pe culoarea rosie a semaforului!Nu am dovezi,dar presupun!

 • 7 august 2018 la 22:46
  Permalink

  asta e veche ,

 • 16 august 2018 la 12:45
  Permalink

  obezu de dARIUS cAMPEAN isi ia in fiecare luna cite 5 zile de foaie de boala, pentru a-si mari veniturile??? Si nebunu de Brinzan are peste 100 de zile de medical, ba c-o fost cu picioru compostat de monoray (din vina lui, c-o fost idiot si-o urcat un plan inclinat, in timp ce se facea transport de materiale cu monorayul, la care s-o rupt funia ) , ba c-o picat ca balega de pe biciclete si si-o indoit aripa, dar sar jegosii la beregata minerului cind ai cere sa-i semneze un bon de asigurare pe care bietul miner si-o plateste tot din banii lui… Rusine sa va fie, sefi de rahat, blestemati veti fi mereu, ucigasilor de mineri !!!

Comentariile sunt închise.