Universitatea din Petrosani înregistreazã cheltuieli semnificative în ceea ce priveste utilitãtile. Spre exemplu doar pe timpul verii, facturile lunare privind utilitãtile si întretinerea se ridicã la circa 75.000 de lei, acestea dublându-se iarna.
Existã varianta ca unele corpuri ale Universitãtii Petrosani sã intre în conservare pe perioada de iarnã, tocmai pentru a reduce cheltuielile cu încãlzirea. Reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului fac eforturi pentru a reduce cheltuielile. În acest sens, existã proiecte pentru reabilitarea termicã a clãdirilor pentru a reduce risipa de energie.
“Cât am putut am fãcut investitii si se pare cã au fost de bun augur, si anume, de a avea o independentã în ceea ce priveste încãlzirea tuturor spatiilor de învãtãmânt. Ca atare, toate clãdirile noastre au posibilitatea sã se încãlzeascã cu agent termic pe gaz, mai ales atunci când termoficarea nu va functiona. Deja am primit o adresã prin care ni se specificã faptul cã termoficarea nu va functiona în iarna 2018-2019. Noi am mai lansat câteva proiecte, unul fiind pe POR care prevede si reabilitarea corpului de învãtãmânt C si dotarea cabinetelor universitãtii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani. Universitatea din Petrosani era unul dintre beneficiarii societãtii de termoficare. Cum din iarnã acestui an, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai livra agent termic, si institutia de învãtãmânt superior rãmâne fãrã cãldurã. Prevãzãtori fiind, Universitatea din Petrosani este racordatã la gazul metan, astfel clãdirile pot fi încãlzite pe baza centralelor termice proprii.
“Era mai avantajos cu termoficarea pentru cã mai puteam încheia un contract prin care noi plãteam esalonat energia termicã, dar am avut si problemele cu punctul termic care deservea corpurile A, B si D, care nu functiona la parametri, si când doream o anumitã temperaturã în spatiile de învãtãmânt nu se putea atinge. Erau si avantaje, dar si dezavantaje si asta cã sistemul de termoficare nu a fost reabilitat de foarte mult timp. Cu cãminele am functionat pe gaz toatã iarna pentru cã termoficarea pornea la 1 noiembrie, iar noi am avut temperaturi scãzute si în octombrie, iar obiectivul nostru este sã le asigurãm studentilor conditii de încãlzire, apã caldã”, a mai spus sursa citatã.
Bani de la minister
Universitatea din Petrosani a primit fonduri si de la Ministerul Educatiei. În cazul în care banii nu vor fi suficienti pentru plata cheltuielilor, reprezentantii UPET vor solicita noi alocãri financiare.
“Încercãm sã ne încadrãm în buget. La aniversarea de 70 a universitãtii, domnul ministru ne-a promis ajutor. Am primit un ajutor din partea Ministerului si vom solicita, din nou, dacã temperaturile vor fi scãzute si în aceastã iarnã. Noi suntem pe un sistem de autogestiune si trebuie sã ne încadrãm în bugetul primit de la minister si din veniturile proprii, astfel încât sã rezistãm. Dacã nu avem altã solutie, luãm în calcul închiderea unor spatii în perioada de iarnã, sã le tinem în conservare. Vom încãlzi doar la un anumit nivel, în regim de avarie, ca sã nu crestem nejustificat cheltuielile. Suntem o universitate cu 12 corpuri de învãtãmânt. Costurile lunare sunt vara undeva la 75.000 de lei, cu apã, energie si alte utilitãti, iar iarna se dubleazã cheltuielile. Numai apa ne costã undeva la 15.000 de lei lunar, vara. Apa caldã trebuie sã o furnizãm si vara studentilor care stau în cãmine”, a mai spus rectorul Universitãtii Petrosani. Clãdirile în care functioneazã cãminele Universitãtii din Petrosani au fost reabilitate termic, însã au mai rãmas de anvelopat corpurile în care se desfãsoarã cursurile.
Monika BACIU