Culoare, zâmbete si muzicã. Asa a arãtat Ziua Minerului la Petrila, în organizarea celor ce au creat Planetei Petrila.  În curtea minei, luni seara, au  concertat cei de la Nightlosers, iar locatia aleasã este una absolut ineditã: pe pasarela peste care minerii treceau ca sã dea voie trenurilor sã circule prin curtea minei. Acum, mai nimic nu ne aminteste de forfota minereascã, dar mina a prins culoare si zeci de inscriptii, marca Ion Barbu, stârnesc râsul si buna dispozitie, dând un alt rol peretilor ce au fost curãtati cu ajutorul voluntarilor.
„Voluntarii au vopsit, au fãcut  curãtenie si au ajutat cu foarte multe. Ne simtim foarte bine aici, pentru cã avem o echipã foarte unitã. Acum  suntem 10 voluntari si cred cã, de  sãptãmâna viitoare, vom fi mai multi”, a spus Kinga Gherasim, unul dintre putinii voluntari care au ajutat la tot ce înseamnã renasterea minei.  Membrii trupei Nightloser au concertat de la ora 20,00, pe pasarela minei si asta, dupã ce la ora 18,00 a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la troita din curtea minei.
„Au rãspuns invitatiei noastre si, la mina Petrila, au  concertat cei de la Nightlosers, ceea ce cred cã se potriveste foarte bine acum, când la mina Petrila, sãrbãtorim ziua fostului miner,  schimbarea la fatã a minei Petrila si începutul unui nou drum, credem noi”, a spus Ion Barbu, artistul care a initiat renasterea prin culturã a acestei mine.  Planeta Petrila a reînviat zona si mina va fi revitalizatã în perioada urmãtoare, când, în curtea acestei foste exploatãri vor fi mai multe activitãti  culturale, programate între 10 si 12 august. În plus, strada pe care se aflã casa memorialã a lui I.D Sîrbu va prinde o nouã culoare, urmând sã se numeascã Noul centru vechi al Petrilei, asa cum îsi doreste Ion Barbu.
Diana Mitrache