T rãiesc scormonind prin gunoaie în cãutarea materialelor reciclabile pe care le predau apoi centrelor de colectare. Construirea depozitelor ecologice de deseuri i-ar lãsa fãrã principala sursa de venit. Cum în Valea Jiului este încã mult pânã sã aven o groapã ecologicã, desi e trist, viitorul sunã bine pentru ei!
Zeci de sãraci din Valea Jiului trãiesc pe lângã ghenele si containerele de gunoi ale celor sase localitãti, iar printre ei si fosti ortaci râmasi pe drumuri la “marea disponibilizare”. Temãtori si rusinati pentru cã au ajuns sã trãiascã de pe urma gunoaielor, oamenii si-au fãcut o adevãratã industrie din gunoiul aruncat de noi, unde, de pe urma materialelor reciclabile, îsi asigurã o pâine pe masã. Oamenii nu-si dezvãluie numele si fug din calea aparatelor de filmat. Sunt rusinati pentru cã odinioarã aveau a o leafã bunã iar acum au ajuns sã adune doar câtiva bãnuti pe zi, cât sã le ajungã pentru o pâine si o sticlã de tãrie. Unii sunt tineri, n-au apucat mina si nici nu o vor apuca desi încã este un loc de muncã ce oferã bani mai multi fatã de alte activitãti. “Nu am ce face, trebuie sã trãiesc si eu cumva si sã pun o pâine pe masã la copii. În campaniile electorale au promis locuri de muncã, dar dupã aceea ne-au lãsat cu ochii în soare. Muncesc pentru 10 lei, trec de cinci ori dimineata si de cinci ori seara la tomberon”, spune unul dintre tinerii care trãiesc de pe urma deseurilor din container.
Concurenta pe gunoaie
Fiecare container si ghenã este arondatã. Pânã când vine o nouã “marfa”, bãrbatii si femeile asteaptã prin zonã, sã nu aparã altcineva înaintea lor. “Haideti la sticle de plastic”, strigã o voce si imediat toate persoanele se îndreaptã spre un container de lângã teatrul din Petrosani. Adunã tot ce poate fi vândut si sorteazã în saci de plastic gãsiti tot în tomberon. Odatã adunate, sticlele de plastic sunt depozitate în alti saci imensi ce sunt pregãtiti dinainte. Fac bani cât pentru pâine si ceva de mâncare. Pentru ei este o meserie ca oricare alta, atât timp cât pot trãi de pe urma ei. Practic, sãracii ne fac nouã colectarea selectivã a gunoaielor pentru care autoritãtile locale au întocmit proiecte europene si au primit bani. Cu vorba bunã însã n-a mers si putini sunt cei care se duc la container cu gunoiul sortat asa cum ar fi normal.
Maximilian Gânju