O parte dintre evenimentele dedicate Centenarului au loc în zona Pasului Vâlcan, iar pentru asta se fac deja pregãtiri.  Gheorghe Ile spune cã va repara drumul ce duce spre Pasul Vâlcan, pe portiunea ce apartine administratiei locale si cã lucrãrile sunt pe punctul de a începe.
„Lucrarea este licitatã si trebuie sã asfaltãm de la curba de la cimitir, pânã la telegondolã. Vom finaliza si acest drum, pânã în data de 25 august.  Se toarnã un covor de asfalt, se rectificã zonele distruse”,  a precizat Gheorghe Ile,  primarul municipiului Vulcan.
În Pasul Vâlcan au loc mai multe evenimente dedicate anului centenar, iar în luna august, aici vor fi dezvelite mai multe busturi ale eroilor ce au scris istoria în aceastã zonã, unde era granita.
„Pe data de 25 august, vom avea o mare sãrbãtoare în Pasul Vâlcan, dedicatã eroilor neamului, care au cãzut în acest loc din munti, în 1916, în Primul Rãzboi Mondial.  Vom sfinti încã 4 busturi în Pasul Vâlcan, asa încât acest memorial sã însumeze  8 monumente ale celor ce au condus armata aici”, a mai precizat Gheorghe Ile.  Lucrãrile la drum vor porni imediat ce va fi desemnatã firma câstigãtoare, iar  ceremonialele vor tine pânã la finele anului, dupã un program ce deja a fost stabilit. Cele  4 busturi ce vor fi montate, alãturi de cele 4 deja existente, sunt ale Reginei Maria, Ecaterinei Teodoroiu, Generalului Dragalina si al locotenentului Popoviciu, luptãtor care a tinut piept timp de o sãptãmânã, în munti, armatei austro-ungare.
Diana Mitrache