De când a fost numitã ministrul pentru Românii de Pretutideni, Natalia Intotero a încercat sã aducã în tarã românii care trãiesc peste hotare si le-a vorbit tinerilor, în diverse zone ale tãrii despre sigurantã. A demerat practic o campanie denumitã „Informare acasã! Sigurantã în lume!”, iar partea a doua a acesteia va continua din septembrie. Declaratia ministrului a fost fãcutã luni la Bucuresti:
„Datã fiind importanta numãrului cetãtenilor care trãiesc în afara granitelor, dar si a complexitãtii problemelor cu care acestia se confruntã, (…) am decis sã demarãm aceastã campanie nationalã ‘Informare acasã! Sigurantã în lume!’, care s-a desfãsurat într-o primã etapã în toate judetele tãrii. Prima etapã a fost dedicatã tinerilor, iar a doua etapã o vom initia undeva dupã jumãtatea lunii august pânã la sfârsitul lunii septembrie, când vom reveni în fiecare judet al tãrii”, a declarat Natalia Intotero, într-o conferintã de presã în care a prezentat bilantul pe primul semestru al ministerului pe care îl conduce. Ea a precizat cã a doua parte a campaniei se va axa pe implicarea consiliilor judetene, ca si pe presã, sau biserici.
„Vom discuta cu toti reprezentantii unitãtilor administrativ-teritoriale din cadrul fiecãrui judet si vom încerca sã informãm cât mai bine cetãtenii care îsi doresc sã cãlãtoreascã, sã munceascã sau sã trãiascã în afara tãrii, bineînteles în colaborare cu mediul asociativ din afara granitelor tãrii, cu parohiile românesti, cu reprezentantii mass-media de pretutindeni”, a afirmat Intotero. De asemenea, ea a vorbit despre demersurile fãcute pentru procesul de reîntoarcere si reinsertie socialã a românilor din afara granitelor tãrii. „Pânã în momentul de fatã am avut reuniuni de lucru în vederea initierii unui proiect de lege privind procesul de reîntoarcere si reinsertie socialã”, a spus Intotero, citatã de Agerpres.
Ministrul a mentionat cã au avut loc discutii si pentru identificarea de solutii, astfel încât elevii care s-au nãscut în afara granitelor tãrii si care pot întâmpina dificultãti de adaptare în momentul în care familiile acestora se întorc acasã sã beneficieze de sprijin din partea dascãlilor din institutiile de învãtãmânt.
Vrea înfiintarea Muzeului Românilor de Pretutindeni
Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni intentioneazã sã deschidã în acest an un Muzeu al Românilor de Pretutindeni. Potrivit lui Intotero, bugetul ministerului a crescut de la putin peste 7 milioane de lei, cât era în 2017, la 12,5 milioane de lei în 2018. Din aceastã sumã, institutia a demarat proiecte pentru Centenar, pentru care a fost alocatã suma de un milion de lei . Pentru educatie a fost alocatã suma de 1,5 milioane de lei, iar pentru culturã, cea de 980.000 de lei. „În ceea ce priveste cultura, avem o sumã de 982.794 de lei si un total de 28 de proiecte aprobate din 135, proiecte care sunt ale asociatiilor românilor de pretutindeni. Ca actiuni proprii, am fãcut demersuri pentru înfiintarea Muzeului Românilor de Pretutindeni. Am încercat, alãturi de echipa mea, de colegii din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), sã identificãm cea mai bunã locatie pentru ca acest muzeu sã fie viabil”, a precizat Intotero. Potrivit reprezentantilor MRP, muzeul ar putea fi deschis în acest an în Bucuresti, iar în ceea ce priveste locatia, ministerul cautã solutii de stabilire a acesteia împreunã cu Primãria Capitalei.