Nu mai poate merge, stã în pat si, cu lacrimi în ochi, ne-a spus cât urãste comunismul. Tiberiu Tomus este unul dintre cei ce si-a dorit sã scoatã comunismul din România, dar pentru asta a plãtit enorm.
Este si acum tintuit într-un scaun cu rotile, pentru cã ani de zile a fost bãtut de securitate, la picioare, ca sã îsi mãrturiseascã faptele.  „Nu e prea bine, nu sunt deloc bine. Nu mã pot ridica în picioare deloc, acum. Toatã viata am umblat greu, acum…nu mai pot deloc.  A fost bun comunismul, pentru unii…..Sase ani m-au bãtut  de m-a luat dracu”, a spus Tiberiu Tomus, fost detinut politic, printre lacrimi.
La finele sãptãmânii trecute, acasã la el, a venit o delegatie, din care a fãcut parte primarul Tiberiu Iacob Ridzi, preotul si câtiva colegi din Asociatia Fostilor Detinuti Politici. Sunt tot mai putini acesti oameni si bucuria imensã se putea citi pe chipul lui Tiberiu Tomus, dupã ce acasã, în vizitã, i-au venit cei mai importanti oameni din orasul sãu. Asta pentru cã acum a  primit, ca o reparatie moralã, Ordinului National de Merit, prin Decret Prezidential.
Ceremonia a avut loc acasã la omul care a vrut sã arunce în aer, la Petrosani, o tribunã din care comunistii urmau sã aplaude o defilare. Tiberiu Tomus a fost vizibil emotionat si nu prea si-a gãsit cuvintele, dar a primit, cu mare drag, vizita celor care i-au înmânat Decretul Prezidential si medalia, care l-au fãcut sã spunã cã e gata sã plece la rãzboi, dacã ar putea.
„Prin ceea ce a trecut domnul Tomus, de-a lungul vietii, nu cred cã puteau foarte multi sã reziste. Acest gest, de a-i acorda aceastã distinctie, de cãtre presedintele României, este o reparatie moralã si o recunoastere a curajului, demnitãtii si a caracterului acestui om. Asta, mai ales atunci când în România anilor 50 – 60, doar Dumnezeu l-a ajutat sã rãmânã în viatã. Este un exemplu de demnitate si curaj, pentru cã a avut un crez la care nu a renuntat. Si nu era ceva personal, ci a luptat cu un sistem, care, dupã anii de carcerã, l-a mai urmãrit încã 20 de ani cel putin”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Tiberiu Tomus a fost unul dintre putinii localnici din Petrosani care a cãutat sã se opunã comunistilor. Ani de zile a stat în puscãrie, a fost bãtut si persecutat, dar a supravietuit, iar distinctia  pe care a primit-o acum, acasã, l-a fãcut pe acest brav om sã lãcrimeze.
Diana Mitrache