Pregãtirile sunt în toi pentru organizarea evenimentului cultural Exploatarea Culturalã Petrila si sperãm la un impact chiar mai mare decât cel al evenimentului Ziua Minelor Deschise, desfãsurat de 1 mai.
Exploatarea culturalã Petrila aduce energii creative pentru reimaginarea patrimoniului industrial prin activitãti culturale si pentru asta pune din nou la un loc artisti, specialisti, autoritãti si publicul local. Interventiile temporare si spectacolele din cadrul evenimentului au rolul de a promova patrimoniul existent si potentialul Petrilei, prin atragerea publicului local, dar si national.
Evenimentul se desfãsoarã între 10 si 12 august 2018 si este împãrtit în douã sectiuni, una teoreticã si una artisticã, prin care vom testa împreunã diverse scenarii de activare viitoare a minei si a comunitãtii locale. Pe lângã acestea, douã concerte cu artisti renumiti vor destinde atmosfera: Nightloosers în data de 6 august si Cãtãlin Tzetze Rãdulescu & Stefan Mardale, în data de 11 august.
Sectiunea teoreticã vã invitã la un dialog moderat si dezvoltat de arhitectii Ilinca Constantinescu (Bucuresti) si Augustin Ioan (Bucuresti) si istoricul Ioan Piso (Cluj-Napoca) în urma unui apel deschis pentru lucrãri scrise, pentru specialisti din domenii diverse. Temele abordate sunt Orase în declin (prezentarea efectelor contractiei urbane si modul în care pot fi identificate resursele pentru revitalizare), Identitate (principiile prin care poate fi construitã o nouã identitate urbanã) si Patrimoniu construit si natural (ca resurse pentru revitalizare). Astfel, profesionisti locali si din tarã vor genera idei si concepte fundamentate, care vor fi dezbãtute în cadrul evenimentului.
Interventiile artistice vor consta în interpretarea celor trei teme de cãtre artistii: Ion Barbu (Petrila), Suzana Dan (Bucuresti), Renée Renard si Ciprian Chirileanu (Timisoara), Ovidiu Zimcea (Timisoara) si Teatrul Auãleu (Timisoara). Acestia vor transforma Mina într-un ansamblu viu, generând împreunã un traseu expozitional. O serie de spatii ale minei: Sala dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Scoala de calificare, fostele vestiare, Centrul Pompadou, vor fi transformate temporar printr-un exercitiu de vizualizare si analizã a trecutul si prezentului Petrilei si a Vãii Jiului cu scopul final de a reimagina viitorul.
Mai multe informatii: https://www.facebook.com/PlanetaPetrila/?ref=br_rs
Un proiect generat de ACV Petrosani cu sprijinul AFCN.
Parteneri: Primãria Orasului Petrila, Facultatea de Arhitecturã si Urbanism – Universitatea Politehnica Timisoara, Asociatia Ephemair, Conditia Românã, În comunitate, Ideilagram
PROGRAM

Pre-eveniment

Luni, 6 august, ora 20:00 Concert Nightlosers

Eveniment

Vineri, 10 august

18:00 „Traseu expozitional la Minã” – Vernisaje: Suzana Dan, Renée Renard, Ciprian Chirilean, Ovidiu Zimcea

21:00 „Inaugurare Noul Centru Vechi al Petrilei”

Spectacolul „Miorita” (Teatrul Auãleu)

Sâmbãtã, 11 august

10:00 Dezbatere pe tema „Orase în declin” —moderatã de Ilinca Constantinescu

12:00 Dezbatere pe tema „Identitate” —moderatã de Augustin Ioan

12:00 Tur ghidat la minã (cu Samir Straja)

16:00 Dezbatere pe tema „Patrimoniu construit si natural” —moderatã de Ioan Piso

16:00 Tur ghidat la minã (cu Cãtãlin Cenusã)

20:00 Spectacol „Atletii Mizeriei” (Teatrul Auãleu)

21:30 Concert Cãtãlin Tzetze Rãdulescu & Stefan Mardale

Duminicã, 12 august

10:00 Tur ghidat – „The Fabulous Petrila”

Pe toatã durata evenimentului: Expozitia „Shrinking Cities in Romania” (Ideilagram), „Statia de salvare” (Cãtãlin Cenusã), interventii artistice în Sala dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Scoala de calificare, fostele vestiare