Salvamontistii din România sunt, în prima zi a lunii august, sãrbãtoriti. Este Ziua Nationalã a Salvamont, iar acest serviciu are în judetul nostru unul dintre cele mai mari posturi din tarã. De anul trecut, salvamontistii au si echipã de salvare din pesteri, iar recent au primit o dronã de cãutare care diminueazã considerabil, eforturile de cãutare a salvatorilor.
Luna August este luna responsabilitãtii pe munte si Luna Salvamont România. ”1 August a fost aleasã ca Zi Nationalã a Salvatorului Montan pentru cã este ziua cu care începe cea mai grea lunã din an pentru salvamontisti, o lunã caracterizatã prin foarte multe accidente pe munte si cu grad ridicat de dificultate. Stim cã vom fi în permanentã alertã si acest fapt nu ne încurajeazã sã blocãm resurse umane, implicându-ne în  organizarea unor  manifestãri publice prin care sã marcãm aceastã zi, dar o vom sãrbãtori prin muncã. Vã invitãm sã fiti alãturi de Salvamont România, doar sã ne purtati în gând, sã încercati sã acordati o cât mai mare atentie activitãtii pe care o desfãsurati pe munte, micsorând astfel numãrul de evenimente nedorite”, au scris cei din echipã .Salvamont România – prietenii dumneavoastrã de nãdejde, pe cãrãrile muntilor .
Ultima actiune a salvamontistilor hunedoreni a avut loc vineri seara, când salvatorii montani au oferit sprijin celor de la SMURD, care au coborât din Muntii Orãstiei un bãtrân, din zona Muntilor Orãstiei.
Diana Mitrache