Concursurile, atelierele interactive, conferintele, lansãrile de carte si vernisajele de expozitii sunt oferta pentru acest sfârsit de sãptãmânã În Anul European al Patrimoniului Cultural, cea de a patra editie a Festivalului Dinozaurilor care va avea loc în perioada 27 – 29 iulie 2018, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, le propune participantilor o multime de activitãti culturale si stiintifice.
Prin intermediul lor, cei prezenti vor avea posibilitatea sã descopere si sã înteleagã mai bine importanta valorilor geologice, naturale si culturale ale singurului Geoparc UNESCO din România, administrat de Universitatea din Bucuresti.
Vineri 27 iulie, de la ora 18.00, la Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din orasul Hateg, pasionatii de integrame si sudoku sunt invitati sã participe la Dinograma – un concurs destinat mintilor agere. Primul concurs de jocuri logice din judetul Hunedoara pe tematicã Geoparc se adreseazã în special adultilor din Tara Hategului si se va desfãsura în baza unor reguli foarte clare.
Sâmbãtã 28 iulie, de la ora 11.00, cu ajutorul Asociatiei Femeilor din Sântãmãria Orlea, depãnãm ”Povestea firului de lânã”, aflatã la a doua editie, la Scoala de dinozauri si meserii (clãdirea scolii) din satul Sînpetru. Participantii pot afla detalii despre tehnici si procedee de prelucrare a lânii si vor asista la un atelier practic de vopsit lâna în culori naturale utilizând doar plante tinctoriale din flora specificã de pe teritoriul Geoparcului. Oieritul si activitãtile conexe au o lungã traditie în Tara Hategului, reprezentând o valoare de patrimoniu local în mãsurã sã promoveze zona.
Tot sâmbãtã, dar de la ora 16.00, la Centrul Local de Informare si Promovare Turisticã din Rîu de Mori va avea loc lansarea cãrtii ”Castelul din Carpati”, un album de benzi desenate adaptate dupã romanul omonim al lui Jules Verne. La eveniment va fi prezent ilustratorul cãrtii, artistul Serban Andreescu, care le va oferi celor mici si un curs gratuit de creat benzi desenate. Locul evenimentului nu a fost ales deloc întâmplãtor. Se aflã la poalele Cetãtii Colt, locul care se presupune cã l-ar fi inspirat pe celebrul autor francez în scrierea unui roman îndrãgit pe întreg mapamondul.
Ultimul eveniment al zilei de sâmbãtã va începe la ora 17.00 si se va desfãsura în centrul comunei Sãlasu de Sus. Cei mici sunt invitati sã descopere comorile din ”Sãculetulfermecat” în cadrul unui atelier interactiv. Ei vor trebui sã îsi foloseascã simturile si sã gãseascã rãspunsuri la diverse întrebãri pentru a descoperi informatii interesante despre povestile ascunse în piatrã, de la dr. Antoneta Seghedi cercetãtor la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marinã (GeoEcoMar), membru fondator al Asociatiei GeoD pentru promovarea geodiversitãtii si dr. Valentin Paraschiv de la Muzeul National de Geologie al Institutului Geologic al României.
Duminicã 29 iulie, ultima zi de festival este dedicatã tot descoperirii valorilor Geoparcului. Începând cu ora 13.00, la Casa pentru Stiintã si Artã a Geoparcului din comuna General Berthelot, cei mici au posibilitatea sã devinã detectivii dinozaurilor, cu ajutorul reprezentantilor GeoEcoMar, GeoD si Institutului Geologic al României. Si tot aici, cei mai mici participanti sunt invitati la lansarea cãrtii de colorat ”Pictozaur”, o invitatie la desen si descoperire a lumii dinozaurilor cu ajutorul simpaticei mascote Andi Andezit lansatã de Asociatia Drag de Hateg, în cadrul proiectului ”Promovarea ariilor protejate din Tara Hategului prin joc”.
De la ora 14.00, la Casa pentru Stiintã si Artã a Geoparcului din comuna General Berthelot va avea loc vernisajul Expozitiei Mobile despre Cutremure – MOBEE realizatã de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pãmântului. Dr. Bogdan Grecu, geofizician în cadrul Institutului, va explica si va demonstra practic cum se formeazã cutremurele si însemnãtatea lor în contextul schimbãrilor climatice pe care întreaga planetã începe sã le resimtã.
Conferintele Geoparcului, organizate începând cu ora 18.00, la Hotel Ferdinand din orasul Hateg, vor pune punct editiei din 2018 a Festivalului Dinozaurilor. Dr. Alexandru Andrãsanu si dr. Zoltan Csiki – Sava de la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti lanseazã o invitatie la ”Cãlãtorie în trecutul Tãrii Hategului – de la Geoparc, la Insula Dinozaurilor”. Evenimentul îsi propune sã explice publicului larg importanta unui teritoriu cu statut de Geoparc UNESCO, dar si sã facã o radiografie a vietii de pe actualul teritoriu al Tãrii Hategului, în vremea când Pãmântul era stãpânit de dinozauri.
Evenimentele din cadrul Festivalului sunt dedicate atât adultilor cât si copiilor, localnici si turisti, deopotrivã. Chiar dacã se anuntã un weekend ploios, evenimentele Festivalului pot fi o bunã alternativã de petrecere a timpului liber sau a vacantei pentru cã activitãtile sunt astfel organizate încât sã poatã avea loc fie în aer liber, fie în interior.
Festivalul Dinozaurilor este cel mai important eveniment al verii organizat de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti. Parteneri în organizarea evenimentului din acest an sunt: Institutul GeoEcoMar, Institutul Geologic al României, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pãmântului, Asociatia Logic Club Oradea, Asociatia GeoD, Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea, Scoala Gimnazialã Sîntãmãria Orlea, Scoala Primarã Sãlasu de Sus, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Hateg, Primãria comunei Rîu de Mori si Primãria comunei Sãlasu de Sus.
Adina POPA