Muzicã, mâncare, port traditional, culturã, obiceiuri si tot ce înseamnã inima satului traditional sunt promovate prin actiunea denumitã generic „Satele unite ale României”, actiune ce acum se desfãsoarã în comuna Baru Mare.
Au venit reprezentanti ai Universitãtii Babes Bolyai, care acum sunt parteneri în aceastã actiune, iar comuna aflatã lângã Petrosani, este în sãrbãtoare, acum, în anul centenarului, actiunea fiind una itinerantã.
„Este unul dintre evenimentele ce se încadreazã perfect în anul Centenarului. Satele Unite ale Românei. L-am îmbrãtisat cu drag acest proiect, pentru cã el promoveazã valorile nationale în mijlocul generatiei fatã de care suntem datori, de cãtre pãrintii si bunicii nostri, care au scris istorie. Comuna Baru nu a putut sã rateze acest proiect, venit cãtre noi din partea Universitãtii Babes Bolyai din Cluj”.


Au fost invitati artisti populari, întreg satul va asista la povesti spuse de cei care studiazã istoria la scoli superioare, au gustat din mâncare si au vorbit despre viitor.
„Faptul cã acum se desfãsoarã aici Satele Unite ale României la Baru Mare este o împrejurare fericitã si nu este rodul unei întâmplãri. Noi existãm în comunitatea localã de 10 ani, cu sprijin din partea autoritãtilor, cu încredere si prietenie din partea comunitãtii si vrem sã întoarcem comunitãtii ceea ce ea ne oferã. Avem astfel initiative culturale si chiar stiintifice, cã aici se desfãsoarã sesiuni, conferinte  nationale si internationale. Astãzi, aici la Baru, satul, comunitatea localã este  implicatã în acest proiect national, pentru cã în Anul Centenarului trebuie sã cãutãm activitãti care sã refacã solidaritatea între oamenii din aceastã tarã”, a spus si prof. Univ. dr . Ioan Bolovan, prorector Universitatea Babes Bolyai Cluj.
Proiectul  Satele unite ale României îi apartine lui Peter Hurley, un irlandez care vrea sã revigoreze viata la tarã, iar în aceastã sãptãmânã din Anul Centenarului actiunea are loc la Baru Mare. Tot acolo, miercuri searã veti putea viziona si o piesã de teatru cu tentã istoricã, pusã în scenã de profesorii si  studentii Univeristãtii Babes Bolyai din Cluj Napoca.
Diana Mitrache
Foto Vasile Laurentiu Sorin