Ultima tragedie care a îndoliat Valea Jiului a stârnit reactii în rândul tuturor politicienilor, dar si al alesilor locali. Si dacã unii s-au pronuntat pentru închiderea unitãtilor miniere, altii spun cã mineritul trebuie sã continue, pentru cã este vital în Valea Jiului.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã crede cã accidentul de sãptãmâna trecutã a rãpit unul dintre cei mai buni mineri pe care îi avea mina Lupeni si este rezervat în privinta continuãrii cu orice pret a explotãrii huilei.
„Nu este posibil ca sã nu avem stâlpi, ca siguranta oamenilor sã nu fie pe primul loc, oricât de mult ne-am gândi sã dãm cãrbune. Avem nevoie de minerit, avem si resurse pentru 100 de ani si ar fi pãcat sã nu dãm energia de care are nevoie tara, dar, din punctul de vedere al sigurantei, nu ar trebui sã functioneze în asemenea conditii nicio minã. Avem nevoie de minerit în Valea Jiului, dacã e sã concluzionãm, dar avem nevoie de sigurantã, în primul rând”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Mai mult, pentru cã de aproape 3 decenii nu s-a investit în minele din Valea Jiului, Lucian Resmeritã spune cã vina este a celor care nu au avut nicio strategie pentru minerit si au fost în functii de conducere.
„Dacã în 28 de ani nu s-a investit deloc si nimeni nu a avut grijã de minerit, e normal ca azi sã fim în aceastã situatie. Din pãcate, de-a lungul timpului, s-a dovedit cã marea parte a directorilor nu si-a gãsit locul sau nu a fost potrivit pentru acea functie”, a conchis primarul din Lupeni. Mina Lupeni a fost în centrul atentiei cu câteva tragedii ce au îndoliat mineritul, iar asta din cauza lipsurilor ce au generat diverse evenimente sub pãmânt. Nimeni nu a mai investit nimic si în minã se lucreazã cu solutii rudimentare, cârpeli si fãrã necesarul de materiale asigurat complet. Mina Lupeni ar trebui sã îsi opreascã activitatea extractivã la finele acestui an, însã, sindicatele au solicitat, încã din luna februarie, prelungirea activitãtii extractive si dupã 1 ianuarie 2019. Sindicalistii sustin cã, dacã la 1 ianuarie 2019, Lupeniul si Lonea se vor opri cu productia, iar la Livezeni abatajul va ajunge pe capãt, CEH va rãmâne cu 300 – 400 de tone de huilã de la mina Vulcan, o productie extrem de micã si care nu poate asigura necesarul pentru cele douã termocentrale.
Diana Mitrache