Nu a avut publicitate bunã, nu a fost exploatat deloc si exponatele, ori fondul de carte, nu au fost expuse în totalitate. Asta spune acum primarul Tiberiu Iacob Ridzi despre Muzeul Mineritului din Petrosani, unic la noi în tarã si care se aflã într-o clãdire ce urmeazã sã fie reparatã.
Va veni o echipã de specialisti, deoarece clãdirea este una de patrimoniu, iar toate exponatele importante, multe dintre ele neexpuse niciodatã, vor prinde o altã viatã.
„Nu a avut o publicitate foarte bunã acest muzeu, pe de o parte, iar pe de altã parte, nici nu a fost pus în valoare, iar aici mã refer, în primul rând, la exponate mici ca dimensiuni si la fondul de carte, pe care le vom pune abia acum în valoare. Vor fi expuse, când lucrãrile vor fi finalizate. Este un muzeu unic din România si care are un fond de carte extrem de important. Acesta nu era expus nici pe jumãtate si nici restul obiectelor nu erau expuse decât în micã parte”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Lucrãrile de reabilitare încep în scurt timp si constructia, aflatã în centrul municipiului Petrosani, va prinde o nouã viatã.
„Am câstigat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, contestatia depusã de unul dintre participantii la licitatie. S-a semnat contractul de lucrãri si ne vom apuca, în cel mai scurt timp, de lucru. Totul se reabiliteazã, inclusiv subsolul si podul”, a mai spus primarul din Petrosani. În cadrul proiectului, ar urma sã se amenajeze o cale de intrare pentru persoanele cu dizabilitãti locomotorii, iar în interior va fi construit un lift care sã asigure accesul de la demisol pânã în pod. Muzeul ar urma sã fie dotat cu instalatii, echipamente pentru asigurarea utilitãtilor si conditiilor de climatizare, dar si un sistem antiefractie. O altã componentã a proiectului vizeazã dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural. Proiectul mai prevede si amenajarea suprafetei exterioare cu alei, trotuare, spatii verzi, precum si realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare si a unui spatiu tip piatetã în fata clãdirii. Muzeul Mineritului a fost înfiintat în anul 1962, dar functioneazã într-o clãdire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus minerilor, initial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minierã.
Diana Mitrache