Unui numãr de aproximativ 12.000 de pensionari din judetul Hunedoara, care au lucrat în conditii grele de muncã le vor fi recalculate pensile în urma modificãrii legii sistemlui public de pensii.  În opinia deputatului ALDE, Marius Surgent aceste modificãri rezolvã o problemã majorã care treneazã de mai bine de un deceniu, punând capãt unor inechitãti  existente între aceleasi  categorii de pensionari. ALDE a sustinut în Parlament aceaste modificãri legislative
„Proiectul de modificare a legii sistemului public  de pensii,  votat în Camera Deputatilor,  îndreaptã dezechilibrele create de-a  lungul timpului între aceleasi categorii de pensionari.  La nivelul judetului Hunedoara acest proiect legislativ  face dreptate unui numãr de aproximativ 12.000 de pensionari care vreme de peste un deceniu au asteptat aceste modificãri.  Categoriile profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt fostii angajati din minerit, siderurgie,  constructii, cãi ferate si alte domenii care s-au încadrat în grupele I si II de muncã. Potrivit modificãrilor legislative  celor care au lucrat conditii grele de muncã, fiind încadrati în grupele I si II,  si care au iesit la pensie în perioada 1990 – 2011, li se vor recalcula pensiile din  oficiu. Procesul de recalculare va începe la 1 octombrie. La nivel national de aceste  modificãri la legea pensiilor vor beneficia aproximativ 100.000 de pensionari”, a precizat deputatul hunedorean, Marius Surgent.
Prin noile reglementãri stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncã pentru mineri si 25 de ani pentru siderurgisti.  În opinia parlamentarilor  hunedoreni PSD si ALDE, cei care au sustinut acest proiect în Parlament,  minerii ale cãror punctaje medii vor fi recalculate, ar putea beneficia de un spor de peste 1.000 de lei la actuala pensie.

Marius Surgent: Noul Cod Administrativ era o lege asteptatã de toti primarii
Adoptat în Parlament noul Cod Administrativ a fost criticat de o serie de parlamentari USR, PMP si PNL care au si atacat la Curtea Constitutionalã a României (CCR) aceastã lege. Cu toate acestea unii primari liberali au avut curajul sã declare public cã aceste modificãri erau necesare. Printre acestia s-a aflat si edilul Timisoarei, Nicolae Robu care a fãcut chiar si un apel public cãtre parlamentarii liberali sã sustinã acest proiect legislativ. Un apel care din pãcate a fost ignorant de marea majoritate a parlamentarilor PNL.
Deputatul ALDE, Marius Surgent este de pãrere cã modificãrile aduse Codului Administrativ erau asteptate de toti primarii indiferent de coloratura politicã. “În campania electoralã am sustinut cã este absolut necesar sã fie aduse modificãri importante la aceastã lege. O spuneam atât din propria experientã, lucrând în administratia publicã localã, precum si din discutiile purtate cu primarii hunedoreni. Tocmai de aceea atât eu cât si colegii mei parlamentari de la ALDE si PSD am sustinut si votat acest proiect legislativ. Faptul cã parlamentarii PNL nu au votat aceste modificãri desi cunosteau cã totii primarii, indiferent de partidul din care fac parte, asteptau aceastã lege aratã clar o rupture semnificativã între  parlamentarii liberali si  primarii din teritoriu”, a subliniat Marius Surgent , deputat ALDE Hunedoara.