Se cauta solutii pentru declasificarea coloniei muncitoresti din Petrsani de pe lista monumentelor istorice. La ora actuala, chiar si pentru construirea unei usi, locuitorii de aici au nevoie de avizele Minsiterului Culturii si al Directiei Judetene pentru Cultura Hunedoara.
Situatie paradoxala la Petrosani, unde un cartier intreg este inclus pe Lista Monumentelor Istorice. Este vorba despre fosta Colonie muncitoreasca, unde oamenii au nevoie de avize peste avize chiar si pentru construirea unei bpi sau a unei usi. Asta desi, de la declararea ei ca zona istorica, multe s-au schimbat, iar o serie de cladiri de patrimoniu nu mai exista de multa vreme.
Situata in vestul municipiului Petrosani, colonia muncitoreasca a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, o data cu dezvoltarea industriei miniere in zona. O caracteristica a cartierului o reprezentau strazile largi pentru acea vreme si surprinzator de drepte. In trecut, in colonie au fost amenajate linii ferate pe care, cu vagonetii, se aducea direct la casele minerilor ratia de carbuni de care acestia beneficiau atunci de la Societatea Miniera Anonima.
In colonie functionau o baie comunala, precum si un cazinou, care acum adaposteste sediul unei societati comerciale si un restaurant. Batranii isi aduc si acum aminte ca in acel cartier mai functiona un magazin denumit “Consum”, de unde gospodinele isi faceau cumparaturile care erau transportate direct la poarta casei cu ajutorul vagonetilor. Colonia a fost inclusa, dupa anul 1990, pe Lista Monumentelor Istorice. Cartierul este clasificat drept “zona pietonala istorica” si, teoretic, acest statut impiedica proprietarii caselor sa modifice fatadele cladirilor fara acceptul Directiei Judetene pentru Cultura si al ministerului de resort. In realitate insa, multe dintre cladiri sunt in paragina, iar altele, clasificate drept monumente istorice, cum este fosta baie comunala, au disparut intre timp. Acum se cauta solutii pentru declasificarea ei. „Mai nou, Ministerul Culturii, prin Directia de Patrimoniu de la Deva solicita realizarea unui PUZ pentru toata zona Colonie, pe care trebuie sa il faca administratia locala. Acest lucru ar putea sa duca la scoaterea Coloniei din patrimoniu”, a declarat declarat Adrian Moldovan, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii Petrosani.
Carmen Cosman