Dezvoltarea copilului este comparatã cu mineritul, de cãtre Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Dacã un copil nu este hrãnit cu educatie, culturã acesta nu se va dezvolta armonios. La fel si cu mineritul, dacã nu s-au investit timp de 28 de ani acesta nu poate fi profitabil.
Delincventa juvenilã este un fenomen îngrijorãtor cu care se confruntã autoritãtile locale din Valea Jiului. Pe marginea acestui subiect, ieri dupã-amiazã, la Lupeni a fost organizatã o dezbatere publicã la care au participat primarii din Valea Jiului, dar si reprezentantii unor institutii publice. În cadrul întâlnirii, cei prezenti si-au propus sã identifice programele care trebuie implementate la nivelul comunitãtii pentru a preveni acest fenomen, dar si mãsurile ce pot fi luate pentru educarea minorilor predispusi la un comportament delincvent.
“Am avut o dezbatere cu Prefectura, Politia, DIICOT, despre delincventa juvenilã. Nu mi se pare normal, cã noi sã facem lucruri în oras si peste o sãptãmânã trebuie sã fie distruse. Asa nu o sã facem niciun progres. Trebuie sã mobilizãm familiile care nu vor sã facã nimic, care nu vor sã lucreze, care îsi trimit copiii la cersit. Integrarea trebuie fãcutã, în urmãtorul fel: cineva din familie trebuie sã rãspundã. Dacã copilul nu are discernãmânt, trebuie sã rãspundã cinveva pentru el. Nu poti sã faci 2-3-10 copii si sã îi lasi pe drumuri, nu sunt copiii nimãnui, sunt copiii pãrintilor si pãrintii trebuie sã rãspundã pentru ei. Trebuie sã rãspundã, inclusiv, penal la un anumit caz de gravitate”, a declarat
Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Primarul din Lupeni propune ca statul român sã creeze centre în care tinerii cu probleme sociale si juridice sã fie reeducati, iar de acestia sã se ocupe românii plecati la muncã în strãinãtate.
“Avem sute de mii de români plecati peste hotare si au grijã de bãtrâni. Sã îi aducem înapoi în tarã, sã le plãteascã statul salariul si sã aibã grijã de copiii acestia. Avem niste variante bune puse pe hârtie, dar trebuie sã vedem din punct de vedere legislativ ce se poate face. Copiii nu au nicio vinã, toti copiii se nasc la fel, diferenta o face viata de zi cu zi. Am mai discutat despre un punct important si anume despre obligativitatea ca în familie sã lucreze cel putin un pãrinte. Nu conteazã pe ce salariu, sã dovedeascã cã poate avea grijã de copil”, a mai spus sursa citatã.
Potrivit lui Lucian Resmeritã este nevoie de sprijinul parlamentarilor, cei care pot depune initiative legislative pentru schimbarea legilor.
“Abandonul nu este definit concret. Trebuie o clasificare mult mai clarã a acestui termen. Abandon înseamnã cã dacã doi pãrinti sunt plecati în strãinãtate timp de douã-trei luni, este sau nu abandon? Nu sunt de acord ca cei mici sã fie lãsati în grija altcuiva. O bunicã, de la noi din Lupeni, are în grijã 8 copii. Nu este normal. Nu sunt de acord ca ambii pãrinti sã plece 5 ani, iar copilul sã creacã cu altcineva. Cu banii nu reusesti sã îi faci educatie si sã îi pui bazele. Ca si mineritul e si în viata de zi cu zi. Dacã în copil nu investesti timp de 18 ani nimic, iar în cazul mineritului timp de 28 de ani, vrei ca la 28 de ani copilul sã fie doctor, inginer, avocat sau zidar bun. Nu se poate. Asa e si cu mâna. Dacã nu ai investit 28 de ani nu are cum sã producã”, a mai precizat primarul municipiului Lupeni.
La initiativa prefectului judetului, Fabius Tiberiu Kiszely, în perioada urmãtoare se va înfiinta un grup de lucru care sã analizeze deficientele si sã facã propuneri privind modificarea cadrului legislativ care reglementeazã problemele din domeniu.
Monika BACIU