În Pasul Vâlcan s-a dat startul, la finalul sãptãmânii trecute, Campionatului Mondial de longboard, care a atras în zonã sute de împãtimiti ai acestui sport din întreaga lume.  Pe o vreme perfectã, la start s-au aliniat, pentru prima cursã de încercare a traseului, mai multi tineri, iar primarul Gheorghe Ile a fost cel care le-a promis cã îi va sprijini an de an sã revinã cu drag aici.
„Am dat startul la competitia mondialã de longboard. Sunt foarte multi competitori aici si pentru noi este o competitie istoricã si, întradevãr, Pasul Vâlcan reprezintã ceva pentru aceastã comunitate. Sunt bucuros sã fiu alãturi de ei si am dat startul tuturor, deschizând competitia ce tine 3 zile. În fiecare searã, ne întâlnim cu ei, se simt bine aici si asta ne încântã si pe noi”, a spus, la start, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, care, de altfel, a fãcut tot posibilul ca tinerii din întreaga lume sã se simtã bine aici.


Searã, de searã, cei din administratie au venit la tabãrã, le-au adus bucãtari sã le gãteascã mâncare traditionalã la ceaun si i-au tinut pe oaspeti în zona Pasului Vâlcan. La start, însã, a ajuns si presedintele CJ Hunedoara, care, spre surprinderea tuturor, le-a vorbit în englezã competitorilor.
„Pentru  început, vreau sã vã urez bun venit în România. Pentru noi este o onoare sã ne fiti oaspeti la aceastã competitie si vã zic si  în româneste bine ati venit în judetul Hunedoara! Sã plecati de aici cu gânduri bune si cu imaginea despre ceea ce înseamnã judetul Hunedoara, care nu poate fi decât la superlativ ”, a spus Mircea Bobora.
Competitia va fi cea care va plasa traseul din Pasul Vâlcan în topul mondial, pentru cã, asa cum spun organizatorii, acest traseu este cel mai bun din lume.
„Aici o sã devinã, zicem noi, cu sigurantã, cel mai rapid si mai faimos traseu din circuitul mondial. Deja râderii au confirmat asta. Avem cei mai multi oameni din Australia si toti sunt foarte fericiti si traseul este mai bun decât oricare altul pe care s-au dat ei vreodatã si cu asta ne mândrim”, a spus Adrian Lupascu, organizatorul competitiei.
Cursa a început vineri dimineatã de la ora 9,00, când startul l-au dat autoritãtile locale din municipiul Vulcan, iar temerarii din toatã lumea au plecat în prima lor cursã. Au coborât în mare vitezã, pe traseu ce urcã în statiune si apoi, cu sigurantã, vor omologa acest drum ca fiind cel mai bun din lume. Viteza maximã ar putea fi doborâtã aici, pentru cã se preconizeazã cã vor putea sã atingã chiar 120 km / h si la urcare, gondola este gratis pentru toti.
Diana Mitrache