Traseul din Pasul Vâlcan este pe cale de a deveni cel mai faimos din lume. Aici, mai multi pasionati ai alunecãrii în vitezã pe longboard s-au adunat în etapa mondialã de calificãri si, dupã weekend-ul care urmeazã, acest drum ce coboarã din statiunea noastrã de munte va fi cel mai titrat.
„Este o etapã de calificãri si aici se vor aduna cei mai multi rideri din toatã lumea. Va fi unul dintre cele mai rapide trasee din lume.  Deocamdatã, cel mai rapid este Killington din SUA, dar, dupã acest eveniment care începe vineri, Pasul Vâlcan va doborî acest record. Avem concurenti de peste tot din lume, chiar si din Guatemala. Din peste 25 de tãri s-au înscris si veneau mai multi, dacã aveam spatii de cazare, dar stau si în corturi acum”, a spus Adrian Lupascu, organizatorul competitiei.
Riderii spun cã viteza ce o prind aici este uriasã si cã, la o pantã de 25 de grade înclinare, traseul sinuos cu curbe si schimbãri de directie, va intra în topul mondial, dacã nu va deveni chiar cel mai bun.
„Este o rutã specialã. Cred cã este cea mai bunã din lume. Poti progresa mult, coborând cu vitezã, iar aici sigur prinzi una dintre cele mai mari. Este cea mai rapidã cursã din lume, unde poti sã prinzi 120 km/h, la coborâre. Nu stim exact cum e, pentru cã încã nu am coborât, dar stim cã e dificilã pentru cã sunt multe curbe si asta vom vedea de vineri”, a completat Nils, concurent si coorganizator din Austria. Cursa începe vineri dimineatã de la ora 9,00, când startul îl vor da autoritãtile locale din municipiul Vulcan, iar la start s-au aliniat temerari din toatã lumea. Vor coborî în mare vitezã, pe traseu ce urcã în statiune si apoi, cu sigurantã, vor omologa acest drum ca fiind cel mai bun din lume.
Diana Mitrache