Ecologistii au obtinut în instantã decizia definitivã de a opri functionarea microhidrocentralei de pe Taia. Microhidrocentrala construitã pe râul Taia trebuie desfiintatã. Este o decizie definitivã a Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis solicitarea unui ONG. Procesul a fost deschis de APM Hunedoara si Hidro Clear SRL în februarie 2018, dupã ce în luna noiembrie 2017 Bankwatch România a obtinut la Tribunalul Hunedoara o decizie prin care avizul de mediu si decizia de încadrare pentru proiect erau declarate nule.
“Respinge recursul declarat de pârâta Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara împotriva sentintei nr.1816/CA/2017 pronuntatã de Tribunalul Hunedoara. Respinge recursul declarat de parata SC HIDRO CLEAR SRL împotriva sentintei nr.1816/CA/2017, împotriva tuturor încheierilor de sedintã, precum si a încheierii din data de 22 02 2017 pronuntate de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 2451/97/2016. Obligã recurentele sã plãteascã intimatei Asociatia Bankwatch România suma de 2330 lei, reprezentând cheltuieli de judecatã în recurs”, aratã solutia instantei de la Curtea de Apel Alba.
De precizat este faptul cã Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara a pledat pentru mentinerea microhidrocentralei. Decizia Curtii de Apel Alba Iulia înseamnã demolarea microhidrocentralei de pe râul Taia.
Cei de la Bankwatch au solicitat anularea deciziei de încadrare 8109/21.10.2009 revizuitã emisã de cãtre Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara si revizuitã de douã ori pe parcursul anului 2013, precum si anularea autorizatiei de Mediu nr. HD-50/15.06.2015, emisã tot de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara. Comisia Europeanã a deschis procedura de infrigement împotriva României pentru microhidrocentralele construite pe râurile de munte. Microhidrocentrala de pe Taia este unul din cele 27 de proiecte pentru care Comisia Europeanã a deschis procedura împotriva României.
Activitatea trebuie sistatã, însã, administratia din Petrila sustine cã nu pierde foarte mult. Potrivit viceprimarului Dorin Curtean, italienii care administrau microhidrocentrala din estul Vãii Jiului, dãdeau 6 procente din energia vândutã cãtre primãrie, însã, în ultima vreme nu a prea functionat.
„De fapt s-a si stricat dupã ploile din ultima vreme, iar înainte a fost secetã. Nu prea a functionat aceastã microhidrocentralã si au tot avut probleme cu ea, din cauza ultimelor ploi care au stricat totul în acea zonã. Nu pierdem foarte mult noi, administratia localã”, a spus Dorin Curtean.
În 26 februarie 2009, la punctul 2. al ordinii de zi a sedintei Consiliului Local al orasului Petrila, a fost aprobat „Proiectul de hotãrâre privind încheierea unui acord de parteneriat cu SC. HIDRO CLEAR SRL Bacãu. INITIATOR PRIMAR PÃDUCEL ILIE”, cu 18 voturi „pentru”, un vot abtinere (Oros) si s-a materializat în H.C.L.nr. 31/2009. Aceasta aducea cam 3.000 de lei pe lunã, minim, administratiei din Petrila, dar erau luni când venitul era si dublu.
Acum, microhidrocentrala construitã pe râul Tãia va fi scoasã din uz si desfiintatã. Reprezentantii Asociatiei Bankwatch au dat în judecatã Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, dar si constructorul microhidrocentralei, SC Hidro Clear SRL, cerând anularea autorizatiei de mediu si joi, Curtea de Apel Alba Iulia a dat verdictul final: trebuie desfiintatã. Ecologistii au reclamat vânãtorii de certificate ”verzi” care, de prin 2013 au pus ochii pe acest râu de munte si si-au sustinut punctul de vedere în instantã. Au motivat cã nici mãcar cei de la Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara nu au vãzut problema captãrii acestei ape si chiar au hotãrât sã ignore contestatia de la World Wildlife Fund – WWF si sã refuze efectuarea studiului de evaluare adecvatã impus de legislatie.
Totusi, înainte ca râul sã fie ”întubat”, ecologistii au reusit sã finanteze un amplu studiu obiectiv, efectuat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar acum au cerut anularea Autorizatiei de Mediu, emisã de cãtre Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara si microhidrocentrala va fi demolatã.
Diana Mitrache