Douã mari competitii au loc în extremitãtile Vãii Jiului, la Petrila si în Uricani. În est, vin motociclistii la una dintre cele mai mari întreceri internationale si nu au gãsit unde sã se cazeze, pentru cã altfel, acest oras ar fi fost punctul terminus.
Si nici clãdirile, în care îsi arãtau mãiestria riderii, nu mai au rampele, distruse acum de cei care au demolat incinta minei, ori de asa-zisii magneti, iar la Uricani e la fel, pentru cã cei care au ales sã alerge noaptea pe Oslea abia au gãsit locuri de cazare.
Primarul din Petrila spune, însã, cã are în plan sã punã orasul pe aceastã hartã a turismului. „Cei care participã la concurs sunt însotiti, de fiecare datã, de grupuri de câte 4, 5 sau chiar 10, pentru un motociclist. Aia înseamnã, cum spunea organizatorul, peste 1.000 de persoane din Valea Jiului în acelasi moment si e clar cã nu gãsesc locuri de cazare nici într-un oras. Petrila stã foarte rãu. Noi nu avem spatii de cazare, dar sperãm sã se orienteze oamenii de afaceri în aceste directii, pentru cã se pare cã existã nevoie din ce în ce mai mare”, a spus Vasilicã  Jurca, primarul orasului Petrila.
Motociclisti din întreaga lume vor parcurge o parte a traseului Red Bull Romaniacs prin orasul Petrila. Cea de-a XV-a editie a raliului international va fi organizatã în perioada 24-28 iulie, iar traseele de off-road includ si Petrila.
La extrema vesticã a Vãii Jiului au loc alergãrile nocturne, vara si iarna, iar primarul Dãnut Buhãescu spune cam acelasi lucru.
„Nu fac fatã. Vreau sã vã spun cã toate cabanele sunt pline. Unul dintre investitori, nu a terminat de construt cabanã si a avut omul turisti. Si la Petrosani s-au dus, dar prea mai erau locuri de cazare. Au fost 1.300 de participanti si au mai venit încã 1.000 pe lângã ei”, a spus si Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Valea Jiului a fost creatã pe minerit, însã, acum se vorbeste despre turism. Sunt sute de râderi în Strajã, ori cei care participã la competitia de longboard, însã, numãrul hotelurilor este scãzut, când au loc astfel de competitii internationale.
Doar municipiul Petrosani ar avea spatii de cazare jos, în localitate. Sunt câteva hoteluri care oferã spatii, însã, pentru cã turistii nu dau nãvalã, nu renteazã nici acestea
Diana Mitrache