Jumãtate de veac a slujit Elis Ursu, coregraf al Centrului Cultural „Drãgan Muntean”, pentru a promova valorile românesti, cele autentice, cu precãdere pe acelea specifice judetului Hunedoara.
Prezentã de la vârsta de 14 ani, dansator pe atunci, aceastã doamnã a coordonat de la înfiintare pânã acum ansamblul folcloric „Silvana” din Deva, singurul care nu a avut întreruperi în activitatea sa niciodatã. Acesta a început sã functioneze din noiembrie 1975, odatã cu deschiderea fostei Case de Culturã, actualul Centru Cultural „Drãgan Muntean”, formatia fiind compusã din dansatori amatori, generatii întregi de tineri s-au format si au dansat pe scena acestei institutii de culturã. Pentru sâmbãtã vã invitãm sã-i multumim pentru întreaga activitate si sã ne delectãm cu o mostrã bunã dispozitie.Pentru a întelege si mai bine personalitatea invitatei noastre de sâmbãtã, am apelat la doamna Ana Almãsana Ciontea, interpreta de muzicã popularã, parte a acestui ansamblu.
„Vine o vreme în care vrei sã dai “filmul înapoi” pentru a vedea ce ai realizat, ce-ai mai fi putut face dar n-a depins numai de tine, pe cine mai poti conta, dacã sunt bine toti etc… Poate nu-ti amintesti de toate realizãrile, de tot ce ai dãruit dar existã încã oameni care tin sã-ti multumeascã pentru lucrurile frumoase din viatã ta, fie si printr-o floare… O parte dintre acesti oameni, sunt artistii Ansamblului “Silvana” al Centrului Cultural “Drãgan Muntean” Deva, care, generatii la rând, au dãruit ce au avu mai bun pe scenã, îndrumati si ocrotiti de coregraful Elisabeta Ursu.
Este cert cã Elis – asa cum îi spunem noi – se distinge printr-o imensã dragoste de viatã, de oameni si de frumos. Elis trãieste viata ca pe o poveste de dragoste, cã doar numai din dragoste poti face artã si ea face acest lucru minunat. Ceea ce Elis Ursu atinge, se transformã în performantã si frumos.
Viata ei înseamnã cântec si joc, oferind publicului de pretutindeni spectacole inedite, frumoase si dorite. Ea a iubit si iubeste calitatea actului artistic, luptând pentru a aduce pe scenã valorile adevãrate ale neamului românesc.
Fiind un spirit generos, Elis a dãruit “fãrã a contabiliza”, arzând pe scândura sacrã a scenei, în calitate de artist, dar si de coregraf al Ansamblului “Silvana”. Din tot ce-a trãit si a realizat Elis Ursu au rãmas, pentru fiecare dintre noi, amintiri de neuitat si spectacole din care se vor inspira si cei din viitor.
Cu sigurantã, cuvintele sunt prea mici si prea putine pentru a descrie bucuria si emotia dãruite de Elis timp de 50 de ani. Pentru toate acestea si pentru multe altele, pentru frumusetea spectacolelor, în care si eu am avut un rol, vreau a spune Multumesc, Admiratie si Respect, omului si artistului Elis Ursu”.
Elis Ursu se confundã cu istoria Centrului Cultural „Drãgan Muntean” din Deva, iar acum, când se apropie finalul carierei profesionale, în prag de pensionare, considerãm mai mult decât oportunã ocazia de a i se multumi din partea comunitãtii pe care a slujit-o atâtea zeci de ani. Pentru exemplul sãu de profesionalism si dãruire, pentru modul în care a ales sã promoveze folclorul românesc, cel autentic, vã propunem sã ne întâlnim cu acest ea si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce este si ceea ce face. Sâmbãtã, 30 Iunie 2018, ora 11.00, domna Elis Ursu vine sã o întâlnim în Piata Victoriei, din Centrul Devei. Aveti ocazia s-o priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi, oficial, printr-o diplomã, un buchet de flori, o strângere de mânã si semnãtura recunostintei voastre.
Dan Terteci