Amânarea intrãrii în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu va afecta activitatea societãtii, sustin reprezentantii Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ.
Darius Câmpean este de pãrere cã societatea poate functiona si în conditiile actuale. În contextul în care instanta a amânat termenul de judecatã al insolventei Complexlui Energetic Hunedoara, reprezentantii Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, au precizat cã o reorganizare ar fi o variantã mai optimã decât solutia insolventei.
“Nu ne afecteazã nicicum pentru cã noi ne vom desfãsura activitatea ca si cum nu am fi în insolventã. Eu zic cã e o abordare avantajoasã pentru noi. O insolventã corect administratã, nu asa cum a fost administratã cealaltã, ar putea sã punã pe o oarecare linie de plutire Complexul.  Decât sã fie o insolventã prost administratã, mai bine o situatie în care nu suntem în insolventã, în care ne putem desfãsura activitatea”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  Existã însã discutii si în ceea ce priveste modul de reorganizare. Sindicalistii nu sunt de acord cu separarea activitãtii miniere de cea energetice pânã nu primesc asigurãri cã huila de la minele Livezeni si Vulcan va fi preluatã la un pret corect.
„Sunt o serie de discutii legate de începere a separãrii activitãtii, lucru cu care, noi sindicatul Muntele, nu suntem de acord pânã când nu o sã avem garantii în ceea ce priveste productia de cãrbune din punct de vedere al cantitãtii, din 2019 încolo, dar si din punctul de vedere al modului de achizitionare a cãrbunelui de la Livezeni si Vulcan, exploatãri care nu beneficiazã de ajutor de stat. E exclus sã vorbim de separare pânã când nu rezolvãm problemele astea, prelungirea cu productie a minelor Lupeni si Lonea si modul de preluare a cãrbunelui de la cele douã exploatãri care nu au ajutor de stat”,  a mai spus sursa citatã. Cu pierderi de aproape 800 de milioane de lei, întregul capital pus sub sechestru si cu o o opinie a auditorului independent care exprimã “o incertitudine semnificativãlegatã de continuarea activitãtii”, Complexul Energetic Hunedoara se “învârte” în planuri de restructurare si reorganizare. Auditorul independent nu vede o iesire din situatia de fatã.
Monika BACIU