Zeci de localnici si turisti au venit duminicã, la Straja. A fost Ziua Iei Nationale, iar sãrbãtoarea religioasã a Sânzienelor, i-a adus pe cei mai înfocati cãlãreti, pe traseul ce urcã la munte.
A fost un concurs inedit, iar cei ce au venit au fost rugati de organizatori sã îmbrace o ie traditionalã. „Asteptãm sã vinã atât turistii din toatã tara, dar mai ales localnici. Fiind si Ziua Internationalã a iei, am fãcut un apel cãtre participanti sã fie îmbrãcati în portul national si sã poarte ie”, a spus Emil Pãrãu, organizatorul întrecerii.
Sãrbãtoarea a început de dimineatã, la schitul de sus din munte, unde a avut loc slujba de sânziene, iar la 12,00, când se iese de la slujbã, s-a dat startul concurentilor cu caii. „La ora 12.15 a început concursul de cai. S-au întrecut peste 20 de cãlãreti, dupã care urmeazã un program artistic la care participã cântãreti din toate zonele tãrii”, a ai adãugat Emil Pãrãu.
Nedeia de Sânziene este unul dintre cele mai importante evenimente de peste an, care are loc la Straja, iar cãlãretii, tineri feciori din comunitãtile de momârlani de aici, îsi pregãtesc caii de luni bune pentru aceastã întrecere. Vor urca la galop, pe drumul pe acre are loc procesiunea Drumul Crucii, iar primul cãlãret care ajunge sus va fi premiat. În traditia crestin ortodoxã, 24 iunie este ziua nasterii Sfântului Ioan Botezãtorul, eveniment ce pregãteste minunea nasterii Mântuitorului dintr-o fecioarã. Sãrbãtoarea Sânzienelor este consideratã a fi si momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar si de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg sã culeagã flori si ierburi, care vor fi folosite contra bolilor si altor rele, iar în preajma bisericilor astãzi s-au împãrtit flori de Sânziene.
Diana Mitrache