În tãrile europene, turismul montan nu se rezumã doar la activitãtile din zona înaltã. În majoritatea cazurilor, unitãtile de cazare sunt situate în localitãtile de la baza pârtiilor de schi.
Pe acest model încearcã sã se plieze si autoritãtile locale din Lupeni care au înteles cã turismul nu înseamnã doar Straja. În acest sens, se poartã negocieri cu investitori care sunt dispusi sã realizeze un complex turistic la baza statiunii, în Lupeni.
“Am niste discutii pentru a încerca sã facem ceva în zona de agrement. Turismul nu trebuie sã existe numai sus, în Straja. În zona de agrement, avem ca plan, o intentie din partea unei societãti care ar dori sã facã un complex sportiv cu bazin, teren de fotbal, hotel. Deocamdatã nu este o certitudine, dar încercãm sã atragem cât mai multi investitori”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. În plus, edilii din Lupeni vor sã vinã si în sprijinul tinerilor care au în vedere realizarea unor unitãti de cazare. În zona de agrement, tot de la baza statiunii, ar urma sã fie scoase la licitatie mai multe parcele de teren destinate realizãrii unor astfel de constructii. “În perioada imediat urmãtoare o sã scoatem în zona drumului din Straja, în jur de 20-30 de parcele pentru tinerii din Lupeni care doresc sã îsi facã unitãti de cazare. Foarte multi tineri ne-au solicitat aceste lucruri. Vreau sã dau viatã agrementului. O sã lucrãm la un PUD, în acest sens. Suntem deocamdatã doar la moment de studiu, de analizã”, a mai spus sursa citatã. Turismul din Straja se dovedeste a fi o alternativã la minerit. Dincolo de industria extractivã, turismul este cel care contribuie la bunãstarea bugetului local al municipiului Lupeni. Parteneriatul public-privat, coroborat cu investitiile demarate de autoritãtile locale îsi pun o amprentã pozitivã asupra destinatiei turistice. Straja devine polul dezvoltãrii, însã edilii au înteles cã astfel de activitãti generatoare de venituri trebuie sã se desfãsoare si în Lupeni.
Monika BACIU