O delegatie din Bansko, localitate înfrãtitã cu municiul Petrosani, a venit sã vadã modul în care functioneazã serviciile medicale de urgentã din Petrosani.
Dacã bulgarii exceleazã la capitolul turism, serviciile medicale de la noi sunt un exemplu demn de urmat pentru ei. Au venit sã învete, iar apoi vor implementa si la ei o parte din ce au aflat de la specialistii medicali din Petrosani.
“Experienta noastrã în sistemul medical este un model pentru partenerii nostri bulgari. O delegatie din orasul înfrãtit Bansko se aflã zilele acestea la Petrosani. Modul în care functioneazã serviciile de urgentã este studiu de caz pentru Bansko. Experti si medici bulgari doresc sã cunoascã si sã aprofundeze functionarea serviciilor UPU si SMURD, sã cunoascã prin bune practici modelele inovative în domeniul medical si nu numai. Proiectul va dezvolta retele partenere pentru dezvoltare durabilã, lucru ce vizeazã cresterea relatiei de înfrãtire deja existente dintre cele douã municipii”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Schimbul de experientã face parte din proiectul ”Transferul inovatiilor în domeniul sãnãtãtii” în cadrul ”Parteneriatelor  transnationale si din zona danubianã, pentru ocuparea fortei de muncã si cresterea economicã”, proiect a cãrui aplicant este municipiul Bansko, partener municipiul Petrosani prin Spitalul de Urgentã Petrosani.
“Mã bucurã faptul cã suntem orase înfrãtite si cã ati ales sã fiti partenerii nostri în acest proiect. Scopul principal este acela de a implementa cunostintele voastre din domeniul medical, în Bulgaria. De aceea suntem aici cu expertii nostri din Bulgaria. O ultimã întâlnire pentru diseminarea proiectului va avea loc în luna noiembrie”, a spus Magdalena Boyanova, sef cabinet Primãria Bansko.
Delegatia bulgarã a fost însotitã si de experti în domeniul medical.
“Noi avem partea turisticã foarte bine dezvoltatã, dar stim cã aici, în România aveti un serviciu medical foarte bun si încercãm sã obtinem cât mai multe informatii, iar apoi sã îl implementãm la noi în tarã. Ne intereseazã foarte mult partea de urgentã a sistemului medical”, a spus prof. Rumen Pandev, expert medical din Bansko.
Cei din Bansko exceleazã în domeniul turismului montan. Le lipseste însã salvarea în zona turisticã. Bansko, cu o populatie de aproximativ 10.000 locuitori, este una dintre cele mai moderne statiuni de schi din Bulgaria. Orasul se aflã situat în apropierea râului Glazane (afluent al râului Mesta), în partea nord-esticã a piciorului Pirin, chiar sub cea mai înaltã si mai frumoasã parte a acestuia, distanta fatã de capitala Bulgariei, Sofia, fiind de 140 km iar fatã de Petrosani, de 400-450 km. Bansko se gãseste la o altitudine de 925 m, iar zona de schi se întinde între 2000-2600 m altitudine. Gratie facilitãtilor excelente pentru schi si pentru alte sporturi de iarnã, combinate cu arhitectura unicã a orasului, Bansko s-a transformat, de-a lungul anilor, într-una dintre destinatiile favorite pentru schi si snowboard din Europa.
Înfrãtirea dintre cele douã orase s-a fãcut prin Hotãrârea de Consiliu nr. 41/21.02.2008, iar actul oficial, Acordul de înfrãtire, a fost semnat, într-un cadru festiv, la Primãria municipiului Petrosani, în data de 24.10.2008.
Monika BACIU