Bulgarii vin la Petrosani sa invete de la noi

Vin dintr-o zona de munte ca a noastra, dar au dezvoltat un sistem de atragere a turistilor mult mai bun.  Vorbim despre bulgarii  din Bansko, oras infratit cu Petrosaniul, care vor sustine, alaturi de medicii de la Spitalul de Urgenta din Petrosani si salvamontistii nostri, vor sustine un seminar pe tema dezvoltarii sistemului de salvare de pe munti a ranitilor, modul in care se poate interveni la timp si care sunt prioritatile in salvarea lor.
Bulgarii din Bansko vin la Petrosani in cadrul unui proiect denumit ”Transferul inovatiilor in domeniul sanatatii”. Acesta face parte din cadrul ”Parteneriatelor transnationale si din zona danubiana, pentru ocuparea fortei de munca si cresterea economica”, proiect a carui aplicant este municipiul Bansko, partener municipiul Petrosani prin Spitalul de Urgenta Petrosani. Proiectul are mai multe etape, si anume doua workshop-uri la Petrosani in luna iunie, doua mese rotunde, una la Petrosani alta la Bansko. Primul workshop se va desfasura de vineri pana sambata in sala de sedinta a Spitalului de Urgenta Petrosani.
“Experti si medici bulgari doresc sa cunoasca si sa aprofundeze functionarea serviciilor UPU si SMURD, sa cunoasca prin bune practici modelele inovative in domeniul medical, sa  inteleaga asigurarea ingrijirii  pe termen lung a persoanelor care nu se pot ingriji singure si a grupurilor vulnerabile, studierea practicilor inovative in Romania la nivel national, regional si local”, arata Eduard Wersanki.
Proiectul va dezvolta retele partenere pentru dezvoltare durabila, lucru ce vizeaza cresterea relatiei de infratire deja existente dintre cele doua municipii.
„Vineri, va fi prezenta o delegatie de 7 persoane de la Bansko, in cadrul proiectului cu finantare  europeana pentru ceea ce doresc ei sa faca in sistemul de prima urgenta. Vom avea o intalnire la spital, unde va fi un seminar pe aceasta tema. Apoi, o alta delegatie va veni, la sfarsitul lunii la Petrosani. Proiectul este legat de asistenta de urgenta in zonele montane si ei vor sa vada si sa invete din  experienta noastra”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Delegatia bulgara va fi primita, vineri, de catre Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani si va vizita atat modulul SMURD de la Petrosani, cat si Universitatea.
Monika BACIU
Diana MITRACHE

Advertisements