Statistica întocmitã la nivelul judetului Hunedoara aratã cã numãrul celor care merg sã doneze sânge a scãzut de la un an la altul.
Dacã în anul 2015 erau 6200 de donatori la nivel de judet, în 2016 s-a înregistrat o scãdere semnificativã de aproape 1000 de persoane. Trendul s-a mentinut si anul trecut mai aratã statistica Directiei de Sãnãtate Publicã a Judetului Hunedoara, numãrul de donatori de sânge fiind situat la aproape 5500. Primul trimestru al acestui an aratã cã peste 1800 de persoane au trecut pe la centrele de transfuzie pentru a dona sânge, iar dacã tendinta se mentine pe tot parcursul anului, numãrul donatorilor ar putea creste dupã multi ani. Datele au fost date publicitãtii de DSP Hunedoara cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.
”Ziua de 14 iunie este stabilitã de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii (OMS) ca Zi Mondialã a Donatorului de Sânge. Hotãrârea a fost luatã pentru a marca data nasterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge si care, pentru reusita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Aceastã zi a fost desemnatã, în 2005, de cãtre Adunarea Mondialã a Sãnãtãtii, forul suprem al OMS, pentru a fi sãrbãtoritã anual si marcheazã aprecierea si recunostinta fatã de donatorii voluntari de sânge”, aratã institutia. În Uniunea Europeanã, în medie 7% din populatie doneazã sânge, însã în tara noastrã existã un numãr mic de donatori raportat la cei din celelalte tãri ale U.E.
Maximilian Gânju