A devenit atractia zonei, dupã ce câtiva oameni au postat fotografii cu florile galben – portocalii, proaspãt rãsãrite. Tulipanul are o poveste legendarã si este unul dintre putinii martori vii ai istoriei acestor locuri. Are aproape un veac si jumãtate, dar ar putea trãi o jumãtate de mileniu, dacã stim sã îl pãstrãm din generatie, în generatie.
Zeci de oameni, care au aflat din diverse surse, cã, si în acest început de varã, a înflorit copacul cu lalele, au venit spre locul din Iscroni despre care se spune cã ar fi scris chiar Jules Verne. Legenda spune cã semintele din care a rãsãrit copacul ar fi fost date de Jules Verne unui proprietar de terenuri de aici si acum, oamenii vin sã vadã minunea cu flori galben –portocalii, care înfloreste an de an, de vreo 6 ani încoace. Asta, dupã ce el înflorea doar o datã la 4 ani.
„Este foarte frumos. Am auzit de foarte multi ani de el, dar nu l-am vãzut niciodatã. Este superb. Chiar meritã vãzut. Am venit sã fac o pozã si sã îl pun pe facebook, ca sã vadã aceastã minune toti prietenii mei de pe site-ul de socializare”, a spus o doamnã din Vulcan, care a vãzut prima datã copacul înflorit.
„Asearã am vãzut pe net si am tinut minte sã mã opresc aici sã îl vãd înflorit. Am vãzut cum aratã florile si am venit sã facem poze. Este frumos si e plin de flori”, a adãugat sotul acesteia. Zona a fost amenajatã de o asociatie din Aninoasa, oras, care cândva avea si o nedeie ce purta numele copacului: nedeia Tulipanului. O mânã de oameni a luptat, au cerut sprijin si au primit, iar acum au îngrãdit copacul sã nu mai fie deteriorat, pentru cã este martorul istoriei acestor locuri de peste un veac.
„Am fãcut o legãturã între mineritul Vãii Jiului, copacul cu lalele având 138 de ani, iar mineritul un pic mai mult. E singurul lucru viu, care tine legenda Vãii Jiului si nu e copacul orasului Aninoasa, ci al Vãii Jiului”, a spus Viorel Pascu, vicepresedinte Asociatia Pro Aninoasa, care s-a îngrijit de amenajarea spatiului si îngrijirea copacului. Mai mult, pentru a-l pune în valoare, membrii asociatiei au cerut permisiunea de a tãia copacii care îl umbresc, pentru cã dã semne cã s-ar usca.
„Este un copac ce poate sã trãiascã 500 de ani. Acum are 138 de ani si vom fi sprijiniti, de primãria orasului Aninoasa sã tãiem, la toamnã, cei doi copaci care îl umbresc, pentru cã am observat cã jumãtate începe sã se usuce si vrem sã mai facem si o împrejmuire mai mare, pentru ca animalele sã nu mai ajungã la el”, a conchis Viorel Pascu.
Copacii cu lalele sunt specii rare si un astfel de exemplar poate fi admirat la Aninoasa în Valea Jiului, pe DN 66 A, putin înainte de intrarea în oras. Tulipanul a fost adus din America de Nord în anul 1880, iar alte douã exemplare au rãsãrit, recent, în campusul Universitãtii din Petrosani. Nimeni nu stie cum s-a întâmplat asta, iar cei din zonã i-au observat doar când au înflorit acum câtiva ani.
Diana Mitrache