Insecte, bãlti uriase, noroi cât cuprinde, soare ce musteste peste muntii de gunoaie urât mirositoare, câini, serpi, sobolani si o mânã de oameni care îsi duc traiul zilnic la nici 2 km de centrul Petrosaniului. În Cartierul Bosnea, cuvântul de ordine e dezastru. Toti trãiesc la limita subzistentei, cu latrine ce se scurg în fata barãcilor ce poartã, elegant, numele de pavilioane, sãraci si neajutorati, pentru cã la ei nu urcã nici salvarea, nici pompierii si doar ei singuri, cu copiii în brate, ori pe jos, iarna sau vara, coboarã spre oras.
Locatarii acestor locuri ne spun cât este de greu. Pe una dintre femei, paralizatã dupã un accident vascular, am gãsit-o într-o curte ce parcã nu fãcea parte din peisaj, pentru cã avea o curte plinã cu trandafiri si pavajul delimita elegant zona casei. E bolnavã si, ironic, ne spune cã nu mai are nicio sperantã.
„Nu mã descurc. Dacã mã simt rãu, comand un taxi, care îmi ia 20 sau 30 de lei, dar mã ia de jos. Nu vine salvarea aici, abia mã duc pânã jos, cã am cu inima probleme. Drumul e un vis”, spune, cu tristete, femeia.
Unii dintre locatarii de aici spun cã au mai fost în audientã la primãria din Petrosani si cã doar cu promisiuni s-au ales. Pentru cã tot între noroaie locuiesc, cu gunoiul din care au construit un adevãrat munte urât mirositor, lângã locuintele lor.
„Am fost la primar si a zis cã o sã vinã. Din 2011 tot ne promit cã vin aici. Noi nu avem dreptul la un drum civilizat? Am fost de vreo 3 ori pânã acum. Ultima datã în februarie ne-a promis cã face drumul. Salvarea nu urcã si, dacã se face cumva un incendiu, aici ardem ca sobolanii cã nu avem hidrant, apa potabilã se opreste zilnic”, a spus un alt locatar al acelor pavilioane. „Nu vine o salvare aici, o masinã nu vine sus. Am fost de multe ori la primãrie si nu s-a rezolvat, niciodatã, nimic. Drumul ne trebuie si canalizarea. Nu cerem asfalt, ci câteva masini de piatrã”, a spus o altã femeie. „Avem copii mici si mergem la scoalã cu ei murdari de pe drumul acesta. Nu avem pe unde sã circulãm. Aici sunt oameni multi bolnavi, oameni cu nevoi si vrem un drum. Sã ne punã piatrã pe drum. Am tot fost la primãrie si ne tot amânã”, a adãugat o alta.
Situatia nu le este strãinã edililor de la Petrosani. Cei din primãrie spun cã vor pietrui acest drum si cã el se aflã pe un program care va începe în maxim douã sãptãmâni.
„Cunoastem situatia de pe strada Poligonului. Este vorba despretronsonul de drum de la statia electricã, pânã la pavilionul nr 20. Drum de acces existã, este unul de piatrã si urmeazã ca, pe programul de împietruire, pe care îl avem în 2018, sã intrãm si aici cu piatrã. Despre asfalt nu poate fi vorba anul acesta, poate anul viitor, fiindcã sunt necesare lucrãri de investitii”, a declarat Daniel Visan, director DADPP.
Nu sunt bani prea multi, iar în zonã nu mai existã niciun container. Nimeni nu a mai aruncat gunoiul la tomberon de ani buni si muntii de deseuri s-au tot adunat, încât acum au devenit parte din peisaj. Dar cei ce administreazã acest serviciu spun cã nu le iau bani pentru asta si cã tomberoanele au fost furate chiar de ei.
„Persoanele care locuiesc în acel pavilion sunt scutite la ora actualã de taxa de salubrizare. Noi am dus containere, dar de fiecare datã sunt vandalizate, furate si o sã luãm mãsuri sã vedem cum putem igieniza acea zonã si vom actiona ca atare”, a conchis directorul Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat (DADPP). Cartierul Bosnea se aflã la limita cu orasul Petrila, pe un deal pe care s-au mutat, uneori si fãrã forme legale, oameni sãraci. În timp, zona a fost nãpãditã si de asa-numitii „magneti”, care au dezmembrat tot ce se mai putea fura de la fosta preparatie minierã Petrila. Acum, însã, oamenii trãiesc într-un focar de infectie, printre insecte, rozãtoare si chiar serpi, dar cu promisiunea cã le va fi mai bine. Asta, dacã si ei ar întelege ce au de fãcut.
Diana Mitrache