Acuzatii dure în cadrul sedintei de Consiliu Judetean Hunedoara. consilierii liberali acuzã conducerea Consiliului Judetean de faptul cã au înfiintat un post cu dedicatie pentru apropiatii social-democratilor. Adicã, s-a desfiintat postul de consilier specialist în arheologie pentru a se înfiinta un alt post fãrã a necesita pregãtire în domeniul monumentelor istorice.
“În sedinta de comisie de ieri (24 mai-n.r.), am întrebat-o pe doamna Zgãvârdean dacã dânsa considerã cã, prin transformarea acestui post din consilier gradul IA în consilier gradul I, nu s-ar pune în pericol dezvoltarea acestui monument istoric, dar si dacã, în prezent existã arheologi angajati în cadrul acestui serviciu public. Dânsa a spus cã acest lucru nu va pune, cu sigurantã, în pericol dezvoltarea judetului si cã nu este nevoie de un arheolog specialist, având în vedere cã existã acest consiliu stiintific, care ar putea sã preia aceste atributii. Am studiat ieri regulamentul acestui serviciu si, la capitolul trei art.6 alin.4 lit.b se spune în felul urmãtor: consiliul stiintific, pe lângã faptul cã are un rol consultativ, are obligatia de a avea în componentã un consilier specialist în arheologie al Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Deci este o obligatie pe care acest serviciu public trebuie sã o aibã în vedere. In conditiile în care noi, chiar si la ora actualã, nu avem un arheolog specialist, din spusele doamnei Zgãvârdean, prin transformarea acestui post, acest arheolog specialist practic nu va mai putea face parte din componenta obligatorie a consiliului stiintific. Astfel, din punctul nostru de vedere, s-ar pune în pericol aceastã dezvoltare. Si nu trebuie sã uitãm nici cã printre atributiile principale ale acestui arheolog specialist este si cea de a mentine legãtura cu mediul universitar, respectiv, dupã cum, vedem din regulamentul anexã a Hotãrârii 117/2015, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj, cu Ministerul Culturii, cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj si cu Academia Românã. Considerãm astfel cã, prin renuntarea la acest post, s-ar pierde sansa ca serviciul sã aibã o tinutã profesionistã, dar si dreptul de a avea o persoanã abilitatã si foarte bine pregãtitã din acest punct de vedere”, a spus consilierul PNL, Oana Frânc.
Pentru cã angajatii institutiei judetene nu au oferit lãmuriri, acestea au fost solicitate conducerii Consiliului Judetean Hunedoara.
“Având în vedere cã doamna Zgãvârdean nu a putut sã ne rãspunderi la anumite întrebãri, as vrea sã-l întreb pe domnul Vasilescu, pentru cã am înteles cã dânsul rãspunde de acest domeniu, sau chiar si pe dumneavoastrã, dacã puteti sã-mi rãspundeti la urmãtoarele întrebãri: în primul rând, de ce în aceastã perioadã, de aproximativ un an de zile, nu a fost organizat un concurs pentru ocuparea acestui post vacant? Dacã stiti, dacã persoana care va avea atributii, conform fisei postului, de consilier gradul IA, s-ar fi putut ocupa si de valorificarea potentialului turistic al monumentului?”, a mai spus Oana Frânc.
Arheolog fãrã utilitate
În timp ce patrimoniul istoric de la Sarmisegetusa încã nu a fost descoperit în totalitate, oficialii de la judet spun cã rolul arheologului s-a dovedit a fi fãrã utilitate.
“Degeaba am avut arheolog, cã acel arheolog nu a avut utilitate. Efectiv, nu am putut anul precedent, când am alocat bani pentru cercetarea arheologicã, sã o facem prin SPAMI, pentru cã SPAMI nu are acest lucru în obiectul de activitate. A trebuit sã mutãm banii, printr-o hotãrâre de consiliu judetean, de la SPAMI la muzeu, ca sã putem sã facem cercetarea arheologicã si ca sã putem sã tinem arheologii aproape trei luni de zile la sãpãturi anul trecut. Pentru cã restul de bani, pe care îi primeau de la Ministerul Culturii, erau doar pentru câteva sãptãmâni. Deci, dacã acest arheolog nu putea sã facã cercetare arheologicã, pentru cã nu era în obiectul de activitate al serviciului, de ce sã-l tinem atâtia ani de zile acolo? Ce a fãcut el? Nu a sãpat niciodatã, mãcar cu cei din consiliul stiintific; au sãpat arheologii de la Cluj, cu cei de la muzeu, iar el nu a sãpat o datã. Câtiva ani de zile am plãtit degeaba acest arheolog, pentru cã el nu si-a putut face treaba, din cauzã cã SPAMI nu avea în obiectul de activitate asa ceva”, a încercat sã explice, Sorin Vasilescu, vicepresedintele CJH.
Vicepresedintele institutiei judetene „amenintã” cã va scoate la luminã si ilegalitãtile comise.
“Sunt multe lucruri ilegale care s-au întâmplat acolo. Din cauza asta, în urmãtoarea perioadã o sã vedeti – si o sã vi le scot în evidentã – ce se întâmplã acolo. Mi se pare un lucru normal, dacã nu putem sã avem un arheolog, pentru cã SPAMI nu are în obiectul de activitate asa ceva, sã putem sã angajãm o altã persoanã. Nu sã tinem un serviciu închis, doar pentru cã vrea cineva sã îl tinã închis”, a mai spus sursa citatã.
Post cu dedicatie?
Consilierul liberal a ridicat o altã problemã: cea a înfiintãrii posturilor plãtite din bani publici pentru a-i rãsplãti pe membrii PSD. “A treia întrebare pe care vreau sã v-o adresez este dacã, pe lângã aceste cerinte privind vârsta fragedã, în vederea atragerii personalului tânãr si formarea acestuia în competentele specifice administratiei publice cu studii de lungã duratã, deci ca o calificare la locul de muncã, mai existã si aceastã cerintã a carnetului de partid? Pentru cã, din câte cunoastem noi, acest post, pe care dumneavoastrã doriti sã-l transformati, este pentru a multumi un membru de partid, respectiv pe presedintele organizatiei PSD Orãstioara de Sus domnul Pãrãian Rãzvan Vasile”, a mai spus Oana Frânc.
“Doamna consilier, singurul lucru care mi se pare tendentios este faptul cã … Sã-mi aduceti un exemplu mie, care semnez în ultimã instantã angajãrile, de protectionism sau de parti-pris-uri pe vreo angajare”, a replicat Mircea Bobora, presedintele CJH, care a încercat sã nege faptul cã postul scos la concurs este cu dedicatie. Potrivit oficialilor de la Consiliul Judetean, persoana angajatã pe postul de arheolog a renuntat dupã un an de zile, “si nu a sãpat o zi ca arheolog”
Monika BACIU